Restauratie en Renovatie Weeshuis voltooid
Het weeshuis is voortgekomen uit het proveniershuis (bejaardentehuis), zoals uit het reglement van 1655 blijkt. Daarin werd bepaald dat het proveniershuis weeshuis zou worden. De overgang van bejaarden naar inrichting voor weeskinderen heeft tussen 1649 en 1690 plaatsgevonden. De wezen – er was plaats voor veertig – Workumers moesten zijn en dat zij de leeftijd van zes jaar moesten hebben bereikt vanwege het zelf aan- en uitkleden. Verder werd bepaald dat de kinderen geestelijk noch lichamelijk iets mocht mankeren.
De gemeente heeft de in 1865 gevraagde hulp niet geweigerd. Er is toen geducht orde op zaken gesteld en zo kon het gebouw vrij spoedig daarna worden opgeknapt en vernieuwd. Zóveel werd er vernieuwd, dat men kon zeggen dat het pand – Noord 44 – van 1868 dateert. Het weeshuis is nog gebruikt tot 1915. Daarna heeft het pand verschillende bestemmingen gehad, waaronder Warkums Erfskip.
In 1967 werd B.Feenstra de eigenaar.
Vorig jaar is het voormalige weeshuis gekocht door de fam. Gilissen.
Hun insteek was om het pand in een zo goed als mogelijke authentieke staat terug te brengen.
Op 6 januari van dit jaar is men begonnen met het renoveren.
Op 9 september werd door Eelke Tamminga van bouw- en restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt BV de haan op de gerestaureerde toren geplaatst. Hierdoor werd het hoogtepunt van de grondige renovatie- en restauratie van het weeshuis symbolisch gemarkeerd.
Er mag gerust gesteld worden dat het pand een metamorfose heeft ondergaan.
Van binnen en van buiten ziet het weeshuis er weer gelikt uit.
De oude foto geeft ook aan dat de haan en de pilasters verdwenen waren.