Deze foto, van omstreeks 1900, is genomen richting de Zuiderzee. Het Soal (soal is vaargeul) loopt langs de zeedijk tot de open zee. Links ligt een vissersaak gemeerd. Iets rechts van de scheepsmast is op de foto de nog bestaande molen te zien.
In 1621 is de aanleg van de zeedijk van het Workumer Nieuwland gereed. Van die tijd heeft een molen, die bij de Soalsdyk aan de het noordelijk eind van de Lange Leane staat, de polder (444 ha) drooggemalen. Als de grond in cultuur is gebracht, worden de kavels in 1635 verdeeld. In 1767/1770 wordt een nieuwe molen gebouwd met een vlucht van 60 voeten. Helaas blijkt dat de nieuwe molen het werk niet aan kan. Er rijst verzet tegen de afbraak van oude molen: “Deze alleen zal koning zijn, de ander moet uitgeroeid worden” schrijft een boze landeigenaar. De oude molen blijft voorlopig staan. Pas in 1784/85 wordt de nieuwe molen vergroot tot 76 voeten. Het plan om de molen in 1925 te vervangen door een elektrisch gemaal zijn niet doorgegaan.
Rechts van het Soal is het buitendijks gelegen strand, deels begroeid. Dit strand, waarop wel koeien geweid werden, liep onder bij hoge waterstanden in de tijd toen de Afsluitdijk nog niet bestond.