WORKUM Journalist Ton van der Laan, geboren en getogen Workumer en werkzaam voor de Leeuwarder Courant als politiek verslaggever, is maar liefst drie jaar bezig geweest met het schrijven van een boek over skûtsjeschipper Douwe Visser. Want bij nader inzien blijkt die man in dat kenmerkende witte T-shirt veel meer kennis over de wereld en de mensheid te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.
Dat Douwe Visser met het skûtsje van Sneek ruim dertig jaar aan de top van het SKS Skûtsjesilen heeft gezeild, meerdere malen de beste van iedereen is geweest, dat weten de meeste mensen wel dankzij de media. Maar wat die skûtsjeschipper die andere vijftig weken per jaar doet als de schijnwerpers niet op hem gericht zijn?
“Had iedereen maar een beetje van Douwe”, is Van der Laan zijn conclusie. Daarmee bedoelt hij verrassend genoeg niet de topsporter Visser, maar de mens Visser die de wereld analyseert en alle facetten afweegt voordat hij zijn mening geeft. Die genuanceerdheid, dat nadenken voordat je je mening geeft, bevalt de journalist wel.
Omgaan met belezen mensen is fijn en zoiets verwacht je misschien niet bij een binnenvaartschipper die het als kind moest hebben van ligplaatsonderwijs en een internaat en die zo snel mogelijk zijn vaarbewijs wilde halen zonder jarenlange studie.
Van der Laan (29) volgt vijftig weken per jaar de provinciale politiek en de Haagse politiek en beleeft elke zomer in de bouwvak-vakantie zijn sportpassie als verslaggever bij het skûtsjesilen. Als het coronavirus het niet twee jaar op rij tegenhoudt.
Hij begon in 2019 aan het boek (geen biografie maar een biografische schets, red) omdat hij meer wilde weten van de persoon Douwe Visser. “Dat heb ik geweten”, lacht hij. “Douwe weet overal wel wat van, uit wel vijf of zes verschillende invalshoeken. In het begin heb ik hem laten praten, maar later heb ik het toch iets meer moeten sturen.” Zelfs over zijn visie op filosoof Nietzsche en de nut en de noodzaak van het Marxisme hadden ze pagina’s kunnen vullen.
Visser wordt deze zomer 65 en in ruim dertig jaar skûtsjesilen heeft hij het van een leuke sportieve vakantie-activiteit weten om te turnen tot topsport. Topsport qua materiaalkeuzes en topsport qua teamniveau en teamsamenstellingen aan boord. Hij heeft veel te vertellen. ,,Wat ik zo knap vind aan Douwe Visser is dat hij na zijn veertigste nog is gaan leren. Hij is niet blijven hangen in wat hij wist, maar is verder gaan kijken. Daar heeft hij bijvoorbeeld zijn kampioenschappen van 2011, 2012 en 2013 aan te danken.” De schipper moest namelijk mensen ‘van de wal’
toelaten als bemanningslid, om op het aantal van veertien mensen te komen. Eerdere bemanningsleden werden op andere skûtsjes schipper, dus Douwe moest wel. Toen kwam hij erachter dat hij als man van het water, de mensen van het land moeilijk kon bereiken. In plaats van hen de schuld te geven, ging hij te rade bij zeilcoach Kris Heijnis. Die zette hem op het goede spoor en na veel studeren is hij zover gekomen.
Het boek van 220 pagina’s had veel dikker kunnen zijn, Van der Laan heeft zich beperkt tot de belangrijkste onderdelen van de bijzondere skûtsjeschipper die aan de ene kant ijdel is maar aan de andere kant graag alleen is. ,,Ik hoop dat mensen na het lezen van het boek begrijpen wie hij echt is.”
‘Douwe Visser, heer en meester’ verschijnt zaterdag bij uitgeverij Louise uit Grou. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en kost 19,50 euro. Dinsdag 28 juni geeft Visser bij Boekhandel Van der Velde in Sneek een lezing over zijn boek.
(Bron Bolswards Nieuwsblad, foto Johan Volgelzang)