Workum werkt stug aan duurzaamheid           

11 jun

Plaatselijk Belang heeft met de projectgroep Restwarmte van FrieslandCampina het plan opgevat om samen met de inwoners van Workum na te denken over hoe wij de stad duurzamer kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door het opwekken van energie in onze stad meer in eigen hand te nemen.

Om te weten te komen wat er bij ons in Workum op dit gebied leeft en welke mogelijkheden de Workumers zien, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Energie Mix Methode. Met deze methode maak je inzichtelijk welke oplossingen voor Workum haalbaar zijn en voor welke oplossingen er in Workum draagvlak is.

Voor deze methode is een dertigtal Workumers twee avonden bij elkaar geweest om hierover te brainstormen. De eerste avond was op 18 april jl. waarvan al eerder een verslag te lezen was in de Friso. De tweede avond vond plaats op 22 mei jl., wederom in de Klameare. Op deze tweede avond vond er een verdieping plaats van de ‘opbrengst’ van de eerste avond en die was visueel gemaakt met behulp van een grote plattegrond van Workum. Dan blijkt direct dat er lastige keuzes zullen moeten worden gemaakt en welke obstakels je tegenkomt bij die keuzes.

Willen we windenergie en waar moeten die molens dan staan? Willen we zonnepanelen op alle daken in Workum, vooral op het industrieterrein en langs de N359, maar hoe dan met de vele prachtige monumenten die Workum heeft? Willen we inzetten op een betere isolatie van huizen? Hoe gaan we om met de vele monumenten in Workum? Ook de restwarmte van FrieslandCampina biedt mogelijkheden en ook bijvoorbeeld aquathermie (warmte uit het vele water in Workum) en hoe denken de Workumers daar over?

De resultaten van beide avonden worden verwerkt in een rapport: Warmtevisie Workum. Na de zomervakantie worden de resultaten ruim met de inwoners van Workum gedeeld. De gemeenschap heeft invloed op de definitieve keuzes.

De deelnemers van beide avonden hebben een eerste aanzet gegeven voor die discussie. Zij hebben in twee avonden ervaren hoeveel mogelijkheden er zijn om in te zetten voor de verduurzaming van Workum. Maar ook hoe uitdagend het maken van keuzes voor Workum is. De deelnemers kijken enthousiast terug op de wijze van aanpak en de opbrengst hiervan. Bij de positieve afsluiting werden de deelnemers vergeleken met ‘missionarissen’, die de conclusies samen zullen gaan uitdragen.

De organisatie wil van de gelegenheid gebruik maken om de deelnemers hartelijk te danken voor hun actieve en betrokken bijdrage. Met de Energie Mix Methode is een mooie stap in de richting van een energieonafhankelijk en duurzaam Workum gezet.

(Bron Friso)