Onder de titel ‘Werom nei Warkum’ zal vanaf 10 september aanstaande – als het Uitfestival 2022 in Workum uit de blokken wordt geschoten – een twintigtal schilderijen van de geboren Workumer Klaas Werumeus Buning op diverse locaties in de stad zijn te bewonderen.
Deze ‘wandelexpositie’ zal duren tot de week waarin Keuringsdei (wellicht ten overvloede: de vierde woensdag van september) valt en is over het algemeen dagelijks te bezichtigen. Voor deze tentoonstelling zal nog een ‘flyer’ worden vervaardigd waarop de locaties waar de schilderijen zich bevinden staan aangegeven.
Klaas Werumeus Buning is geboren in 1955 en werd op latere leeftijd fulltime kunstschilder, nadat hij diverse cursussen en de academie had bezocht. Tegenwoordig heeft hij het kerkje van Pietersbierum als atelier, waar hij naast woont. Zijn werk laat zich beschrijven als impressionistisch getinte voorstellingen, waar toch een waas van ingetogenheid en verwondering in ‘doorklinkt’ over zijn geportretteerde universum. Klaas groeide op aan de Snakkerburren op de boerderij bekend als Mistingshome.
Vader Arnold en grootvader Klaas Werumeus Buning waren autoriteiten op het gebied van de paardenfokkerij en paardenport. Grootvader Klaas was (jaren 1930-1940) de eigenaar van het legendarische Friese tuigpaard Natali, die veel concoursrijders uit die dagen met deze merrie de baas was.
Vader Arnold was ook een gekend paardenliefhebber. Fokte aanvankelijk met ‘Bovenlanders’ (KWPN-ers) en maakte in de jaren 1970-1980 furore bij het aangespannen rijden met Welshpony’s. Nadat hij de boerderij had verlaten exploiteerde hij op ‘it Strân’ onder de naam Chestnut Alley een dekstation van de Welshponyfokkerij.
Hoewel de schilderende zoon nimmer actief is geweest in de paardenfokkerij, verlegt de laatste jaren zijn aandacht zich zeker naar het schilderen in vlotte, trefzekere toetsen van de edele viervoeters, die nog in de jaren 1960 vaak in de stad te zien waren, om naar de smid te gaan om nieuw beslag.
Ook waren er toen nog melkrijders (bijvoorbeeld Henk Jonkman, Brouwer) die met paard en wagen de melk naar de zuivelfabriek brachten; paarden hoorden bij het dagelijks leven.
In de Begine bij vroegere smederij Nauta herinnert het volgende rijmpje nog aan die verbondenheid met de trouwe viervoeters. ‘Het paard dat edelmoedig dier / dat wordt alhier beslagen / Op ijzers een, twee, drie of vier/ naar ieder zijn behagen.’ Maar dat beslaan geschiedde natuurlijk ook bij Graafsma, Molenaar (later Geertsma) en de ambulante hoefsmid Oene Reitsma.
De aanleiding voor deze ‘wandelexpositie’ houdt verband met het mogelijk dan uitkomen van een boek over deze Workumer pommerant, waar Utjouwerij DeRyp aan werkt en dat dan hopelijk kan worden gepresenteerd. Nadere info by Utjouwerij DeRyp