Op vrijdag 19 april om 15.00 uur wordt in Workum een unieke dubbelexpositie jeugdzendingsboeken geopend, die in 2023 reeds in Stichting ’t Oude Kinderboek (StOK) in Lochem en in het Kinderboekenhuis in Winsum (Gr.) te zien was. Tot 18 april aanstaande is deze tentoonstelling nog in het Hernhuttermuseum in Zeist en vanaf 19 april aanstaande tot en met 25 juli kunt u deze interessante tentoonstelling dus bezoeken in Workum. De tentoonstelling geeft een interessant beeld van een westerse kijk op gebieden ver weg, met name het huidige Indonesië.
Er zijn in het verleden honderden jeugdzendingsboeken geschreven, door zendelingen, hun echtgenotes of door ‘broodschrijvers’. De zendingsorganisaties vonden dat een goede manier om de jeugd bekend te maken met het werk van de zendelingen en de zending en wat bekering betekende voor de lokale bevolking. Deze jeugdzendingsboekjes vormen een heel specifiek deel van de protestants-christelijke jeugdliteratuur.
Het overzicht van de boeken is in drie periodes verdeeld: – Tot 1900. Dit is de periode van ‘Stichtelijke en fatsoenlijke verhalen voor de jonge-man en jonge-dame’. De jeugd werd benaderd als volwassene-in-spe met alle fatsoensnormen van toen. – In de eerste helft van de vorige eeuw staat de zendeling centraal in deze boekjes; hij is de rustige, geduldige blanke man uit het verre land, die met een rotsvast geloof ouders en kinderen tot dat nieuwe geloof brengt. Jongeren kunnen er een voorbeeld aan nemen, zijn werk steunen en in zijn voetsporen treden. – Na 1950 tot aan de jaren zeventig kent het genre nog steeds een groot lezerspubliek. Maar vanaf de jaren zeventig begint het genre op te drogen doordat het zondagschoolwerk verdwijnt, scholen, ook die ‘Met den Bijbel’, een ander curriculum krijgen en de leescultuur in protestants-christelijke kring door de ontzuiling veralgemeniseert.
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt tevens een boek met achtergrondinformatie over schrijvers, illustratoren en uitgevers van (jeugd)zendingsverhalen. Dit boek is verkrijgbaar op de tentoonstellingslocatie of te bestellen via secretariaat@zendingserfgoed.nl.
Op de tentoonstellingslocatie zijn drie boeken te koop: De tentoonstellingsgidsen ‘De boodschap van Balinese schilders – De Bijbel verbeeld vanuit Balinees perspectief’ en ‘Een heidens karwei! Zendingsverhalen voor kinderen’. Beide boekjes zijn te koop voor €2. Het boek ‘Een heidens karwei! Zendingsverhalen voor kinderen’ is te koop voor €15. In dit boek is, naast beeldmateriaal, veel achtergrondinformatie te vinden over schrijvers, illustratoren en uitgevers van (jeugd)zendingsverhalen.
(Bron Friso)