Volop natuurwerk aan de IJsselmeerkust: “Dit is uniek”

31 dec

Op de Mokkebank bij Mirns graven grote graafmachines deze winter nieuwe slinken aan de IJsselmeerkust. En bij Workum ligt er nu een zogenoemde stormbroedkering rondom de Workumer Buitenwaard. Want de kwaliteit van die IJsselmeerkust moet omhoog.

Bij beide ingrepen speelt het onnatuurlijke peil van het IJsselmeer een rol. Die functioneert als een soort nationale regenton voor zoet water. Het peil blijft kunstmatig zeer hoog om er in droge tijden gebruik van te kunnen maken.

Met een voorjaarsstorm betekent zoiets dat bijvoorbeeld de Workumer Buitenwaard daardoor regelmatig onder water staat, terwijl daar veel vogels broeden. Die nesten gaan dan verloren.

Om dat te voorkomen, is er nu een weg omheen gelegd. Maar dat is niet zomaar een dijk; het is een zogenoemde stormbroedkering die het IJsselmeerwater alleen keert als er vogels broeden. Want dat overstromen is ook weer goed voor de kustnatuur.

“Het hoge water dat op de Buitenwaard heen en weer gaat, vormt een zoetwaterkwelder”, zegt districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea. “Dat is uniek.”

Om dat te bereiken, worden er slimme duikers in de duik geplaatst. “Dat is een duiker die wordt aangestuurd door een klein zonnepaneeltje. Die stroom wordt gebruikt voor een sensor die het peil meet. Bij een bepaald peil gaat die duiker dicht.”

“Als het peil dan weer zakt in het IJsselmeer, gaat de duiker weer open, zodat alles weer in open verbinding staat waardoor vissen er gewoon doorheen kunnen zwemmen”, legt Van der Burg uit. “Maar ook dat buiten die broedtijd die Buitenwaard dynamisch blijft.”

Op de Mokkebank had de natuur ook veel last van water dat op ongeschikte momenten erg hoog stond en laag wanneer bijvoorbeeld de vissen bereid waren om te paaien. Met slinken, keerklepduikers en kleine windmolens worden er nu twee moerasgebieden gemaakt met een eigen waterhuishouding.

Visetende vogels

Dat moet ervoor zorgen dat bijvoorbeeld vissen daar kunnen paaien met ruimte en dekking voor kleine vissen om groter te worden. Dat is ook goed voor visetende vogels. It Fryske Gea hoopt dat de roerdomp er een plekje vindt als broedvogel. De bedoeling is dat deze klus eind volgend jaar wordt afgemaakt.

(Bron Omrop Fryslân)

https://www.omropfryslan.nl/nl/video/FNO241223VF/volop-werk-aan-de-ijsselmeerkust-voor-de-natuur

De stormbroedkering op de Workumer Buitenwaard