Versterken van veelzijdig natuurgebied Stoenckherne

23 nov

Impuls voor Stoenckherne

In oktober zijn we gestart met werkzaamheden in Stoenckherne, een natuurgebied gelegen tussen Hindeloopen en Workum, aan het IJsselmeer. De werkzaamheden horen bij het project: Versterken Friese IJsselmeerkust (VFIJ).

Stoenckherne (in eigendom van Staatsbosbeheer) ligt buitendijks en staat onder invloed van de waterpeilen van het IJsselmeer. Het is een gebied met een grote variatie aan landschapstypen op een relatief kleine oppervlakte. Je vindt er onder andere overstromingsgraslanden, rietruigte, vochtig hooiland, moeras en een voormalige getijdengeul. Vanaf het voorjaar tot eind oktober graast er in een groot deel van het gebied een kudde met Limousine koeien. De kudde zorgt mede voor het openhouden van het landschap. Ondanks dat het gebied nog veel variatie kent, is de dynamiek in het gebied – na het afsluiten van de Zuiderzee – sterk afgenomen. Er vindt verlanding plaats en steeds meer plekken verruigen of groeien dicht met bosschages. 

De werkzaamheden die plaats vinden zijn met name gericht op het creëren van geschikte plekken voor waterriet, het terugzetten van ruigte en het openen van de slenk doormiddel van het weggraven van vegetatie. Op de eilandjes mag de aanwezige begroeiing verder groeien zodat er een geschikte broedplaats ontstaat voor bijvoorbeeld de zeearend. De verwachting is dat de werkzaamheden eind 2024 worden afgerond. In het voorjaar van 2025 zal de kudde met Limousine koeien weer worden ingezet. Extensieve begrazing blijft, net als maaien, een belangrijke sleutel om het gebied straks gevarieerd te houden.

Versterken Friese IJsselmeerkust (VFIJ) is een samenwerking tussen de regio en het rijk, om de IJsselmeerkust in Friesland te verbeteren en versterken. Op diverse plekken langs de IJsselmeerkust vinden maatregelen plaats met als doel het vergroten van de waterveiligheid, het verkleinen van kans op wateroverlast en het verhogen van de ecologische (water)kwaliteit.

Stoenckherne lag voorheen aan de Zuiderzeekust. Al vanaf de 11e eeuw werden er dijken aangelegd om het achterland te beschermen tegen de Zuiderzee. Vanaf dat moment ontstonden er diverse buitendijkse zandplaten, waaronder in Stoenckherne. De naam Stoenckherne, wat ook wel `stinkhoek´ betekent, is af te leiden aan het feit dat er in deze hoek veel materiaal aanspoelde om vervolgens te verrotten.  

(Bron Friso)