De buren en de vaste klanten zijn door middel van een flyer op de hoogte gebracht van het feit dat de hen zo vertrouwde winkel aan het Dwarsnoard, bakkerij Van der Werf, gaat sluiten. En zo geschiedde dat bakkerij Van der Werf op zaterdag 2 september jl. haar deuren sloot.
Een weloverwogen besluit aldus, Rein van der Werf. “Toen wij in 2020 deel gingen uitmaken van Versmarkt de 3 Ambachten en daardoor de winkel aan het Súd werd gesloten, wisten wij dat wij op den duur ook afscheid zouden gaan nemen van onze winkel aan het Dwarsnoard. Door corona werd het besluit terzijde geschoven, maar onlangs, en dat is niet zo heel lang geleden, is het besluit genomen om de winkel aan het Dwarsnoard te sluiten. Wat blijft is natuurlijk de bakkerij aan het Dwarsnoard waar wij al onze ambachtelijke producten elke dag vers bereiden voor onze winkels in de Begine en in Bolsward. Door het sluiten van de winkel aan het Dwarsnoard wordt een deel van jezelf geschiedenis.”
“Een geschiedenis die voor ons begon in 1956. Als in 1956 Gerrit Bouma, bakker aan het Dwarsnoard 21 plotseling komt te overlijden, neemt diens knecht Ypie van der Werf samen met zijn aanstaande vrouw Dora Flapper, ús heit en mem, de zaak over. Dora wordt het gezicht van de winkel waarbij zij wordt bijgestaan door haar schoonmoeder. Ypie gaat als het werk in de bakkerij gedaan is met de broodmand uit venten, of op zijn Fries ‘te suteljen’. Het is de tijd waarin de stad Workum maar liefst 13 bakkers rijk was. Nu zijn dat er twee, Bakkerij Keuning en wij. Van jongs af aan hielpen wij, mijn broertje en ik, mee in de bakkerij. Toch wilde ik geen bakker worden maar timmerman. Mijn vader zei, je gaat of naar de Mavo of naar de Bakkersvakschool en voor dat laatste heb ik toen maar gekozen. In 1975 kwam ik in de bakkerij en in 1977 kwam mijn broer René erbij. Nu werken wij met zes bakkers, onder wie onze zoon Ype, de beoogde opvolger, in de bakkerij. Daarnaast zijn er 15 dames die onze winkel vol passie ‘bemannen’. Onder hen ook mijn vrouw Richtje, zeer zeker een bekend gezicht. Eerst aan het Súd en later aan het Dwarsnoard.”
“Ja, wij zijn trots op ons bedrijf. Een bedrijf waarbij de derde generatie, onze zoon Ype samen met zijn vrouw Vanessa en onze dochter Maaike, klaar staan om, als de tijd daar is, de zaak over te nemen. Het zijn gouden krachten! Ik ben trots op het vak wat ik mag uitdragen. Een prachtig ambachtelijk vak, waarbij vakmanschap bij ons hoog in het vaandel staat. Dat wij ambachtelijke producten kunnen én mogen maken is te danken aan onze vaste klanten. Zij maken het mogelijk dat wij ons ambacht kunnen blijven uitoefenen. Dankbaar zijn wij voor uw trouw aan onze winkel aan het Dwarsnoard. Echt geweldig! Wij zien u graag terug in Versmarkt de 3 Ambachten waar wij een prachtige winkel hebben gerealiseerd, samen met Slagerij Thijs van der Meer en Biologische Kaasmakerij de Nylander. Drie prachtige ambachtelijke bedrijven die samen voor vakmanschap en kwaliteit staan van het al eeuwenoude ambacht dat wij liefhebben.”
De geur van versgebakken brood, wit, bruin, volkoren of meergranen is en blijft als de nacht over gaat in de dag waarneembaar aan het Dwarsnoard, waar straks weer tal van lekkernijen zullen worden gemaakt als de Sint en zijn Pieten weer in Nederland zijn aangekomen. Proef en geniet!
(Bron Friso)