Van de sloop gered

4 dec

Onlangs is men begonnen met de sloop van de voormalige Basisschool de Pipegaal aan de Hearewei in Workum. De Pipegaal, dat hier sinds 1982 was gevestigd, verhuisde eind 2022 naar haar nieuwe locatie aan de Weverswei. De openbare basisschool kwam hierdoor ‘leeg’ te staan. De Klameare, dat op haar huidige locatie aan de Merk niet goed uit de voeten kan, betrekt als alles volgens plan verloopt eind 2025 een nieuw pand op de locatie van de voormalige Basisschool de Pipegaal aan de Hearewei. Maar voor het zover is, moet er eerst gesloopt worden om vervolgens over te gaan tot de bouw van een nieuwe Klameare.

Op dit moment is men drukdoende om de ‘oude’ school te slopen. Dit gebeurt zeer nauwkeurig, alles wat kan worden hergebruikt, dan wel gerecycled wordt apart afgevoerd. Om maar eens een voorbeeld te noemen, zo worden de ramen apart afgevoerd en worden de deuren ontdaan van hun scharnieren en deurklinken. Wat overblijft wordt vervolgens in één hoop afgevoerd. Zo ook het tegeltableau dat is gemaakt door de leerlingen van de klassen 1 t/m 6. Dit mocht niet gebeuren aldus Roelof van der Werff, dood en doodzonde, zo benoemde Roelof dat. Roelof stapte vervolgens de school binnen en vroeg of hij de tegeltjes mocht verwijderen, dit mocht, mits ze niet waren verlijmd met asbesthoudende lijm. Gelukkig bleek dat niet het geval en zo wist Roelof van der Werff alle 148 tegeltjes eruit te halen. Slechts een enkeling raakte beschadigd, maar deze zijn vervolgens vakkundig gerepareerd door Floor van der Leun.

De tegeltjes zijn destijds gemaakt door de leerlingen van de 1e t/m de 6e klas. In 1985 zijn de lagere scholen overgegaan in de basisschool en werden de klassen 1 tot en met 6, groep 1 tot en met 8, maar dat even terzijde genomen. In het schooljaar 1981-1982 stond het lesjaar van de kinderen die hun lessen kregen aan de openbare lagere school aan de Merk, nu Oer de Toer, in het teken van de verhuizing. Om iets blijvends te maken maakten alle kinderen een tekening op één tegeltje. De tegeltjes werden vervolgens afgebakken en geplaatst door Koch Workum, Aurora en de heer Sikke Doting. Toen niet wetende, dat het tegeltableau tweeënveertig jaar later ten prooi zou vallen aan de slopershamer, wat voormalig hellingbaas Roelof van der Werff uiteindelijke wist te voorkomen.

Alle tegeltjes lagen uitgestald in het voormalige woonhuis, nu kantine, in de Griene Skuorre aan de Hearekeunst 13 in Workum. Op woensdagavond 8 mei om 19.00 uur was er de gelegenheid om je ‘eigen’ tegeltje op te halen. Verder is van der Werff op zoek naar het ontstaan van het tegeltableau en wordt er gezocht naar de lijst met namen waarop staat wie welk tegeltje destijds heeft gemaakt. Reacties hierop zijn welkom op roelofunderweis@hotmail.com

Nb., vlak voor de zomervakantie in 1982 zijn de leerlingen verhuisd van de openbare lagere school aan de Merk naar de Pipegaal aan de Hearewei. De naam ‘Pipegaal’ is verbonden met de pottenbakkerswereld, waarin Workum een rijke traditie heeft. De klei voor de pottenbakkerij werd vroeger namelijk vervoerd in een Pipegaal, een kruiwagen. De Pipegaal wil een basisschool zijn die een kruiwagen vormt voor onze kinderen op hun weg naar de volwassenheid.

(Bron Friso)