Het regent, het waait en het is koud, kort gezegd een echte herfstdag. Geen weer om buiten te zijn en al helemaal geen weer om een bezoek te brengen aan het kerkhof, het hof gelegen naast en rondom de Grote of Sint Gertrudiskerk in Workum. Toch staat dit wel op het programma en met reden, want genoemd hof heeft in 2023 de monumentale status mogen ontvangen. Door deze monumentale status blijft het hof, waar vanaf de middeleeuwen al werd begraven, behouden en goed beheerd.
Het hof, welke in eigendom is van de Grote of Sint Gertrudiskerk wordt nu beheerd en onderhouden door de Stichting Begraafplaats Sint Gertrudiskerk. Namens de stichting wordt naast het ‘algemene’ groene onderhoud, zorg gedragen voor het onderhouden dan wel het opknappen van grafmonumenten welke in verval zijn geraakt. Het onderhouden en opknappen van grafmonumenten is in eerste instantie een taak van de nabestaanden. De bestuursleden namens de stichting bestaande uit Peet Sterkenburgh, Henk Hooghiemstra, Feike van Dijk, Sijbren Westra, Jacob Stellingwerf en Miks van Schelven zijn nu dan ook naarstig op zoek naar de nabestaanden.
“En dat is niet eenvoudig”, aldus Peet Sterkenburgh. “Er is bij een groot deel van de grafmonumenten geen adressenbestand van de nabestaanden. Middels de media, als eerste de Workumer Krant Friso, hopen wij op reacties van nabestaanden. Van de grafmonumenten staan ruim 950 nummers in het grafregister. Het grafregister stelt ons ook in staat om te zien wie waar begraven ligt, als de steen onleesbaar is geworden. Als stichting zien wij graag dat het kerkhof haar monumentale status waardig blijft, door oude grafzerken in ere te herstellen. Dit kunnen en willen wij heel graag realiseren met de nabestaanden, al dan niet gepaard met een financiële bijdrage. Graag zien wij, als stichting, en ik hoop vele inwoners van Workum met ons, dat het kerkhof, de prominente plaats blijft innemen rondom de kerk in het hart van onze stad, met behoud van haar unieke karakter, haar prachtige zerken en grafmonumenten. Pas als duidelijk is hoeveel reacties wij hebben mogen ontvangen, wordt er een plan van aanpak, met de daarbij behorende kosten, opgemaakt. Het kerkhof, welke samen met de Grote of Sint Gertrudiskerk verheven is tot een Rijksmonument, mag volgens ons, de Stichting Begraafplaats Sint Gertrudiskerk, niet verder in verval raken. Daar is het te kostbaar voor, daar ligt geschiedenis van Workum.”
Uw reactie, ook als u niet zeker meer weet of er nog familieleden liggen begraven op het kerkhof rondom kerk en kerktoren kunt u, voor 1 september 2025 richten aan: psterkenburgh@gmail.com
Betonnen grafmonument, wellicht uit de Betonfabriek van Hobma, welke in 1917 adverteerde met grafmonumenten.
(Bron Friso)