Start van de landelijke CO campagne.

23 dec

Elk jaar in de maand februari starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting met de koolmonoxide campagne. Dit jaar met als thema: Hoeveel CO melders heb jij nodig?

Koolmonoxide (CO), een zeer gevaarlijk gas dat vrijkomt bij onvolledige verbranding, is een echte sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt CO niet, maar als je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben, zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, vermoeidheid, verwarring, slaperigheid en versnelde hartslag. Je kunt er zelfs aan overlijden.

Waar plaats je een CO-melder?

  • In een ruimte met een verbrandingstoestel: Hoog aan het plafond op 1-3 meter afstand van het toestel en minimaal 30 cm uit een hoek.
  • In overige ruimten: Op ademhoogte (zithoogte en slaaphoogte).

Wat moet je doen als een CO melder afgaat?

  • Een CO melder gaat pas af wanneer die over een langere periode een grotere hoeveelheid CO heeft gemeten.
  • Lees de aangegeven waarde, onthoud deze, en iedereen verlaat de woning. Geef de gemeten waarde door aan de hulpverleningsdiensten. De waarde staat aangegeven in ppm.
  • Een CO melder gaat ook af wanneer de batterijen leeg zijn of wanneer de CO melder het einde van de houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Dit gaat vaak gepaard met een andere pieptoon dan een echte alarmering.

Omdat we eerder in deze serie ook al eens het onderwerp CO hebben gehad gebruiken we ook deze keer de foto van Stevan Jansen van Blusgroep Workum.

Kijk voor meer informatie op brandweer.nl of CO-wijzer.nl
Foto Wiep Visser