Sinterklaas is weer in Nederland

5 dec

Op zaterdag 18 november jl. zette Sinterklaas voet aan wal in Workum. De regen weerhield de Sint er niet van om met paard en wagen een rondrit door onze stad te maken. De Pieten vulden de vele kinderhandjes met pepernoten. De Sinterklaastijd is voor kinderen één groot feest, voor ouderen is dat niet minder en doet hen vaak terugdenken aan hun ‘eigen’ sinterklaastijd. De tijd van pepernoten, taaitaai en speculaas en wat u moet weten over Sinterklaas.

Sinterklaas werd als Nicolaas geboren in 280 na Christus. Nicolaas groeide op, omdat zijn ouders waren overleden, bij zijn oom die bisschop was van de stad Myra (nu Turkije). Ook Nicolaas werd bisschop van de stad Myra en zoals het toen gebruikelijk was voor christenen, gaf hij veel geld uit aan de armen. Hij deed dit door, ongezien, zakjes met geld bij de huizen van arme mensen naar binnen te gooien. Waar heden ten dage, sinds Sinterklaas bij de mensen ‘thuis’ komt, het strooien met pepernoten van is afgeleid, maar ook de zakjes met chocolademunten stamt hiervan af. Nicolaas overleed op 6 december 343. Ongeveer 200 jaar na zijn dood werd Nicolaas heilig verklaard en kwam er ‘Sint’ voor zijn naam te staan. De heilige Sint Nicolaas werd beschermheer voor huwelijk en gezin. Sinterklaas, die symbool staat voor geven met gulle hand, wordt al meer dan 700 jaar gevierd in ons land.

Pepernoten werden vroeger gemaakt van deegresten, van de peper- en kruidkoek, met als resultaat vierkante blokjes dat smaakte naar ontbijtkoek. De smaak van de pepernoot zoals wij die nu kennen stamt uit de tijd toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) allerlei specerijen uit Nederlands-Indië haalde. Alle kruiden, al of niet met elkaar vermengd, kregen een gezamenlijke naam: peper. Later, wellicht door zijn pittige (peper) smaak, werden het pepernoten genoemd en kreeg de pepernoot haar huidige vorm. Van Delft maakt sinds 1880 pepernoten en is dan ook hofleverancier van Sinterklaas. Een pepernoot en een kruidnoot, zijn niet even groot.

De chocoladeletter werd in 1890 door Van Houten op de markt gebracht. Het gebruik van letters keert terug naar de middeleeuwse kloosterscholen. Leerlingen leerden daar schrijven met behulp van letters gemaakt van brooddeeg die zij vervolgens, als beloning, mochten opeten. Zo ontstonden ook de banketletters. Een letter van chocola op marsepein smaakt o zo fijn.

Als een meisje in de Sinterklaastijd een stuk marsepein kreeg van een jongen, betekende dat hij het meisje wel heel erg lief vond. Als een meisje in de Sinterklaastijd een speculaaspop kreeg van een jongen en zij dit accepteerde dan was de liefde wederzijds. Gaf een jongen een meisje een taaitaai pop, dan wees de jongen het meisje af hetgeen door het meisje hem niet in dank werd afgenomen. Deerentjes zijn fijn, maar kunnen ook venijnig zijn.

En met een surprises en een gedicht op eenvoudige rijm,

maakt u het Sinterklaasfeest pas echt fijn.

Onderstaand gedicht dateert uit de eerste wereldoorlog maar past, helaas, ook in deze tijd.

Toch zou ’t mij gelukkig stemmen,

Als ‘k op mijne verre tocht,

Overal, waar nog de menschen vechten,

vrede brengen mocht

Tegen zooveel oorlogswoede

Sta ik machteloos, helaas!

Moog’ dit land gespaard slechts blijven!

Vuurig hoopt dat Sinterklaas 

(Bron Friso)