Schillenkar Wiebe Reinstra terecht

25 dec

Enige weken geleden werd via de Workumer krant Friso een oproep gedaan, vergezeld met een prachtige foto van Wiebe Reinstra, (1 april 1924 – 9 juni 1986), met name voor oudere Workumers nog altijd een begrip als zijnde de schillenboer in het dagelijkse straatbeeld van Workum in de jaren 50, 60 en 70.

Nadat ook al via Facebook getracht was om duidelijkheid te verkrijgen of de kar eventueel nog ergens verborgen stond, bleek echter pas na publicatie in de Workumer krant Friso dat hij gelokaliseerd was en wel op zolder bij de bouwmarkt van Johan Bandstra, tevens eigenaar van de Blokker. Diens verlossende telefoontje bracht duidelijkheid over de schillenkar.

Bij nadere inspectie ontstond nog wel enige twijfel of het ook vaststond of dit de bewuste kar van Wiebe was. Onderzoek via Anneke van Duinen-Lageweg bracht aan het licht, dat het zo goed als zeker Wiebe’s kar betreft. Zij wist met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat haar echtgenoot Emmo van Duinen en diens vader Frederik van Duinen de kar op enig moment, via de familie Reinstra, in eigendom hadden verworven. Laatstgenoemden besloten toentertijd om enig restauratiewerk alsmede een complete schilderbeurt uit te voeren, om aansluitend de kar te als verplaatsbaar verkoop en etaleer mogelijkheid te gebruiken voor hun winkel in stoffen, tapijten, vitrages en wat dies meer zij, beter bekend onder de naam Textilia op het Súd, waar tegenwoordig de DA is gevestigd. Na het overlijden van Emmo van Duinen begin 2000, werd de kar aan Johan Bandstra uitgeleend, die hem aanvankelijk ook gebruikte als decoratie ten behoeve van de verkoop in zijn winkel. Op enig moment verdween de kar uit beeld en stond, zoals in de aanhef reeds gemeld, dus op zolder boven de bouwmarkt.

Na het bewuste telefoontje bleek Johan Bandstra bereid om de kar enige tijd ter beschikking te stellen van een door schrijfster Anne-Goaitske Breteler opgezette tentoonstelling, in de inmiddels bekende theaterkerk van Nes in Noordoost Friesland, vlakbij het nabij gelegen Peasens Moddergat. DE tentoonstelling gaat over de geestelijke gezondheidszorg op het platteland, waarbij ze tevens een boek betreffende hetzelfde onderwerp in voorbereiding heeft en wat waarschijnlijk dit voorjaar zal verschijnen, onder de titel: De laatste dagen van De Dorpsgek.

De schillenkar is inmiddels al opgehaald en zal alvorens in de theaterkerk te worden opgesteld, door Durk Slager, vakman schilder, en tevens partner van Anne-Goaitske, zoveel als mogelijk in oude luister worden hersteld. Uiteraard benieuwd naar het uiteindelijke resultaat, hopen we op termijn toch weer iets van een zo herkenbaar stukje Workum en haar bewoners historie, te kunnen onthullen, wanneer de schillenkar van Wiebe Reinstra na afloop van de expositie in Nes weer in Workum te bewonderen zal zijn.

(Bron Friso)