Prachtjaren in de Herbergh

26 dec

Het is 1 april 1998 als Nico en Janet De Witte Herbergh van Geert en Nel de Vries, gelegen aan het Súd 15 in Workum, overnemen. Nico en Janet kenden Workum niet, werken in de horeca daarentegen wel. Janet: “Mijn ouders hadden café de Kleine Bontekoe in Leeuwarden, dit hebben wij overgenomen. Omdat het een huurpand betrof wisten wij op een gegeven moment dat wij eruit moesten omdat de zoon van de eigenaar graag in de zaak wilde. Wij, Nico en ik, moesten dus op zoek naar iets anders. Wij wilden wel in de horeca blijven werken, maar niet in Leeuwarden omdat wij toen nog twee jonge kinderen hadden. Wij gingen ‘op ‘e strún’ en kwamen onder andere in Meppel en Stavoren, maar dat was het nét niet. Via een vertegenwoordiger hoorden wij dat er een horecazaak in Workum te koop stond, en zo gingen wij op een zondagmiddag, midden in de winter, naar Workum. De zaak was geopend en wij dronken er een bakje koffie en het voelde eigenlijk direct wel goed en zo werd de koop in zeer korte tijd gesloten. En dat is nu, op een paar maanden na, 25 jaar geleden. Wij zijn Workumers geworden en onze gasten zijn onze vrienden geworden.”

Nico: “Wij voelen ons Workumers, wij zijn Workumers en wij blijven Workumers, want wij blijven in Workum wonen. Vijfentwintig jaar is een hele tijd, een tijd waarin de zaak enorm is gegroeid maar waar ook heel veel is veranderd qua wet- en regelgeving, denk maar eens aan het rookverbod. Iedere horecazaak, wij dus ook, was verplicht om een afgesloten rookruimte de creëren. Met als gevolg dat er meer mensen in de rookruimte zaten dan aan de bar. Het zijn 25 prachtige jaren geweest. Jaren waarin wij zijn gegroeid. Jaren waarin wij veel hebben mogen en kunnen organiseren. Denk maar eens aan Kleintje Veekeuring en natuurlijk Veekeuringsdag zelf. De zaak, maar ook het grote terras achter de zaak, was afgeladen vol. Geweldig. Corona kwam, de horeca moest dicht en niets was meer zeker. Afhaalmenu’s werden de nieuwe trend, waar wij in mee zijn gegaan. Door de corona waren wij, noodgedwongen, ‘s avonds thuis en dat voelde goed. Zo goed zelfs dat wij besloten om de zaak in de verkoop te zetten. En dan is het nu bijna zover en het voelt super. Onlangs hebben wij op een fantastische manier afscheid genomen van onze gasten, die in de loop der jaren vrienden voor ons zijn geworden.”

Op de vraag of er ook anekdotes zijn die aan dit interview kunnen worden toevertrouwd geven Nico en Janet eenduidig als antwoord: “Zoals het een goede horecaondernemer betaamt moet hij (of zij) horen, zien en zwijgen.”

Nico en Janet: “Wij zijn Workum dankbaar dat wij met de inwoners van Workum ons bedrijf hebben mogen runnen en zien groeien. Ook dank aan ons personeel, zij waren mede het gezicht van ons bedrijf. Wij zijn jullie allen ontzettend dankbaar. Jullie hebben ons 25 fantastische jaren gegeven!”

Nico en Janet, jullie hebben Workum op de kaart gezet, waarvoor veel dank is verschuldigd. Geniet van de tijd die komen gaat, het is jullie van harte gegund! De kleinkinderen kunnen zich geen betere oma en pake wensen.
(Bron Friso. Fotobijschrift Janet en Nico in de zaak die hun zoveel vreugde heeft gegeven)