Pottebakkershûs nu voor de Friese keuken

26 dec

Het is drie jaar dat het op vegetarische en visgerechten georiënteerde restaurant It Pottebakkershûs aan de Merk in Workum de deuren sloot. Vanaf 1 april 2023 kun je er weer genieten, maar dan van de Friese keuken onder leiding van Sjirger Holthuis (56) en zijn compagnon Piet Bakker (62).

Holthuis was manager bij hotel-restaurant De Wijnberg in Bolsward, Bakker (62) bezit met mijn 27-jarige zoon Willem het populaire visrestaurant Sudersee aan de Buren in Hindeloopen. In die eet- en drinkgelegenheid aan de oude Zuiderzeedijk is sinds 2020 ook een likeurbrouwerij gevestigd, Puur Sudersee genaamd. Voor dit bedrijfje zocht Bakker expansie in een andere Elfstedenstad. Al speurend kwam hij in contact met eigenaar Henk de Haas van het monumentale vastgoed waarin het tamelijk idealistische Workumer restaurant jaren zetelde.

Voormalig reder De Haas bood de Hindelooper horeca-ondernemer onderdak voor zijn vrij nieuwe, maar al vlot groeiende brouwerij met proeflokaal, gistingsketels, rijpingsvaten, taporgels, flessen en cadeaushop. Omdat Bakker al de handen vol heeft aan zijn restaurantbedrijf in Hindeloopen, besloot hij voor Workum een deal te maken met een ervaren horecaman. Holthuis was toe aan een nieuwe uitdaging en die vond hij dus via Bakker op de stoep van het uit 1780 daterende pottenbakkersatelier.

“Al met al een prachtige combinatie,” vindt Piet Bakker, die de kracht van de bundeling van activiteiten in het diepe pand, met een rijke ambachtelijke historie, helemaal ziet zitten. Op de eerste verdieping huist een half museum met cultureel erfgoed van Workum. Dat ‘Warkums Erfskip’ blijft er, zo ook de samenwerking met het museum in de Waag aan de overkant van de Merk. “Holt-huis en ik koersen op een voor Friesland en omstreken uniek belevingsrestaurant met een vette knipoog naar de geschiedenis van Workum. Wat voor restaurant het precies wordt, verklappen we nu nog niet.”

Piet Bakker tapt zijn inspiratie voor de inrichting van de tweede vestiging uit zijn zaak in Hindeloopen, waar hij na een één jaar durende cursus in 2020 startte met likeurbrouwerij Puur Sudersee op basis van vers, rijp fruit en kruiden en zorgvuldig geselecteerde smaken. De toegepaste receptuur is afgestemd op de seizoenen, dat wil zeggen op de beschikbaarheid van bijvoorbeeld bepaalde rassen peren en appels, rabarber, rozenbottels en andere bosvruchten. Grappige namen en dito verhalen met een historisch fundamentje sieren de robuuste vierkante flessen die net zo zeewaardig zijn als de Hindelooper schippers die in de 17e en 18e eeuw van Friesland naar Scandinavië trokken om er hout op te halen.

Eikenhout was en is een gewild bouwmateriaal, maar ook een opslag in de vorm van portvaten die Bakker inzet om, na rijping van enkele maanden, unieke aromatische accenten aan diverse brouwsels toe te kennen. Geen whisky maar Frysky bijvoorbeeld. Er is ook een groot geheim in de maak, dat mogelijk half Friesland op z’n kop zet, anders de hele Zuidwesthoek van de provincie wel.

Voor wie op zoek is naar een leuke herinnering aan de Elfstedentocht – en aan Hindeloopen in het bijzonder – heeft Bakker onlangs een fraai geïllustreerde geschenkdoos op de markt gebracht. Deze is gevuld met vijf flesjes scheepslikeuren, net als alle andere drankjes van Bakker gebrouwen op basis van vers fruit en kruiden. In de fraai geïllustreerde doos zitten naast het Hindelooper Voddenwijfje (vruchtenelixer), Hindelooper Landlopertje (kruidendrankje), Limoen zo uit het vat, Sørhavet Mede (Vikingdrankje) en De Gulden Swaertvisch. De flacons hebben een inhoud van 100 ml, het alcoholpercentage is 14,9 %. De prijs van de geschenkdoos is € 25,- (2023).

Voor Workum staat ook een mooie geschenkverpakking met ‘hardlopers’, zoals een variant op het meest gekochte en geliefde vruchtenlikeurtje Hindelooper Voddenwijfje, op het programma.

(Bron: Fries Nieuws, de nieuwsdienst van het bureau voor toerisme van Fryslân en reisorganisatie, Friso)