Onlangs mocht ik (Ineke Grasman-Mulder) (opnieuw) een met de hand geschreven brief ontvangen van oud-Workumer Jopie Welles. Restte mij de taak om het over te typen.
“Naar aanleiding van de nieuwbouw aan de Doltewâl in Workum, vind ik het fijn u hier iets over te melden. Het komt niet vaak voor dat iemand in zijn leven tweemaal nieuwe huizen ziet bouwen op dezelfde plaats. Ik kwam in de eerste oorlogsjaren samen met mijn familie wonen in Workum, het is dan 1940. Mijn vader kon aan het werk op het Pothûs bij de familie De Boer, samen met collega-schilder Jopie Huisman. Ook toen was er al woningnood. Wij kwamen te wonen in de Hongarensteeg*, op het Dwarsnoard. Het was een huisje, zoals toen heel gewoon was, zonder comfort. Er was geen elektra, geen waterleiding en geen sanitair. Het húske, de wc, stond boven een drooglopend slootje van de Diepe Dolte. Dit werd later verholpen door de tonnendienst, die om de veertien dagen de tonnen wisselde, je kreeg dan weer een ‘lege’ terug. Ons water werd gehaald uit de regenput, waarin in droge zomers bijna geen water meer zat.
Toen er na de oorlog nieuwbouw kwam, werden de huizen aan de Doltewâl als eerste gebouwd. Mijn familie was één van de eersten die een woning toegewezen kreeg, het eerste huis vanaf het noorden. Het waren toen duplexwoningen. Wij kwamen boven te wonen met als onderbuurman S. de Wolf. Deze verandering was voor ons een hemeltje op aarde. Ik heb er tot ons vertrek naar Veenendaal, in 1965, met enorm veel genoegen gewoond. Workum was voor mij, als natuurkind, een geweldige plaats. De Holle Mar** en de Soldatengracht*** waar wij hebben leren zwemmen. Ook na mijn schooltijd, mijn eerste werkgever was ‘Jaap’ van vishandel Bijlsma. Jaap was voor mij meer een collega dan een baas. Ook zijn vrouw Jannie was voor mij als familie. Ik had daar een geweldige tijd. Ik ga eindigen met de hoop dat de nieuwe bewoners van de nieuwe Doltewâl er met evenveel plezier zullen gaan wonen als ik.”
Hartelijke groet, Jopie Welles
Nb: toevoeging van uw correspondente, Ineke Grasman-Mulder
* De Hongarensteeg bestond uit een klein aantal ‘armoedige’ huisjes, gelegen achter het Dwarsnoard, daar waar eens de supermarkt van de familie Flapper was gevestigd. De Hongarensteeg, welke ook andere benamingen kende, heeft de functie al lang geleden verloren. De destijds danig in verval geraakte woningen zijn gesloopt en de vrijgekomen grond is aan de aangrenzende woningen toegekend. De doodlopende sloot, een aftapping van de Diepe Dolte, is gedempt.
** De Holle Mar stond eens in verbinding met de Diepe Dolte, nu kan het worden gezien als een (afgesloten) meer. De Holle Mar ligt nabij de Breewarsdyk. Het was hét paradijs van wijlen Jopie Huisman.
*** De Soldatengracht ligt in de Workumer Waard, een natuurgebied aan het IJsselmeer, richting Ferwoude en Gaast. In mijn jeugd, ging ik met mijn vader, Houke Grasman, kievitseieren zoeken. Dat mocht toen nog. Vaak gingen wij dan door de Soldatengracht heen. Mijn vader wist precies de plekken waar je er doorheen kon lopen, zonder natte voeten te krijgen. Ik zat dan bij mijn vader op de rug en kwam zo mooi droog over. En daar passen de nu volgende woorden uitstekend bij: Tiden hawwe tiden.
(Bron Friso)