Nu is het officieel en definitief… Kruiswegstaties

5 jun

Al eerder schreef ik over de verhuizing van de Kruiswegstaties en het beeld van St. Gertrudis. Van de St. Werenfridus op het Noard gingen ze naar de St. Gertrudis in het centrum van de stad. Op woensdag 22 mei was de officiële overdracht. Die werd bekrachtigd met een handdruk tussen Peet Sterkenburgh (voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse gemeente) en dr. Sible de Blaauw (adviseur van het bisdom Groningen-Leeuwarden).

Dat gebeurde op een bijeenkomst in de St. Gertrudiskerk. Er waren vertegenwoordigers en belangstellenden van de Heilige Titus Brandsma parochie (Bolsward, Workum, Makkum, Witmarsum) en van de Protestantse gemeente. Als gastheer van die gemeente opende de heer Sterkenburgh het officiële gedeelte. Hij vertelde dat de eerste contacten over een eventuele overgang van de schilderijen en het beeld ongeveer twee jaar geleden werden gelegd. Toen na meerdere gesprekken in de kerkenraad en het college van kerkrentmeesters bleek dat men in de kerk goede mogelijkheden zag, waren de Rooms katholieken aan de beurt. Het bisdom werd ingeschakeld en zo kwam de adviseur van het bisdom dr. Sible de Blaauw naar Workum. Het overleg met hem over de plaats die men in gedachten had, was positief en dat gold ook voor de restauratie van de schilderijen en het beeld.

Dat laatste was natuurlijk geen kleinigheid want van de schilderijen moest de kleur van de brede lijsten van zwart naar de kleur van de muur gebracht worden. Bovendien moesten de schilderijen helemaal worden schoongemaakt.

En wat het beeld betreft gold hetzelfde: schoonmaken en de kleuren herstellen. Het waren intensieve processen waar deskundige vrijwilligers met veel aandacht en zorg aan hebben gewerkt. Peet Sterkenburgh bedankte in het bijzonder Henk Hooghiemstra, Siemon Alberts en Jelle en Afke Bouwsma. Wat ook heel fijn was dat de Meindersma-Sybenga subsidie voor dit project wilde geven.

De organist Harry Mast had, voorafgaand aan de opening, met smaakvolle religieuze muziek de gasten verwelkomd en nu kreeg hij gelegenheid met een ingetogen muzikaal intermezzo te preluderen op wat dr. Sible de Blaauw zou gaan zeggen.

Deze emeritus hoogleraar in de vroeg christelijke kunst en architectuur, is uiteraard zeer deskundig. Hij vertelde met smaak over de bijzonderheden van de Kruiswegstaties en het beeld van de patroonheilige St. Gertrudis. Het was duidelijk dat hij heel blij was dat dit werk van de Friese schilder Otto de Boer uit Woudsend in Friesland kon blijven. Deze schilder maakte voor vier Friese kerken de Kruiswegstaties. De Blaauw vond dat de staties van Workum wat stijl en kunsthistorische waarde betreft, het meest de moeite waard waren. Oorspronkelijk waren ze gemaakt voor de eerdere Rooms katholieke kerk, daarom waren ze ook niet neo-gotisch zoals de stijl van de St.Werenfriduskerk wordt genoemd. Qua stijl waren ze duidelijk ouder, Sible de Blaauw zag er invloeden in van de Romantiek en zelfs al van het latere Expressionisme. Over de herstelde kleuren was hij uitgesproken enthousiast, evenals over de plek waar deze veertien schilderijen nu een mooie eenheid vormen.

Het beeld van St. Gertrudis dat achter in de kerk een mooie plek heeft gekregen, is van een latere datum, het is wel gemaakt in de stijl van de kerk, vertelde deze deskundige, neo-gotisch dus.

Zijn bijdrage sloot de heer De Blaauw af door zijn dankbaarheid uit te spreken over het feit dat deze elementen uit de Rooms katholieke traditie nu ondergebracht zijn in de kerk van de Protestantse gemeente. Ze zijn een mooie brug tussen de beide geloofstradities en fungeren als een signaal naar de toekomst voor een toenemende oecumenische samenwerking. 

Kortom, zo zei hij, de overdracht van de Kruiswegstaties en het beeld van St. Gertrudis naar deze kerk van alle Workumers, is een historische gebeurtenis. Op de foto is te zien hoe deze woorden met een ferme handdruk werden bevestigd.

(Bron Friso)