Afgelopen vrijdagmiddag zijn op de Merk in Workum de oorlogsroutes ‘Sporen van WOII’ officieel geopend. Het gaat hierbij om een gezamenlijk initiatief van vijf Friese musea die alle een link met de Tweede Wereldoorlog hebben. De deelnemende musea zijn Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum, De Tiid/Titus Brandsma in Bolsward, het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand, Museum Bescherming Bevolking in Grou en Museum Warkums Erfskip/de Oorlogszolder in Workum.
Er zijn vier fietsroutes variërend van 32 tot 58 kilometer en één autoroute langs alle musea van 169 kilometer. Elke route heeft een eigen thema, onder andere de luchtoorlog en de meidagen van 1940 komen aan bod.
De presentatie van de goedbezochte middag was in handen van Johan Bouwhuis (bestuurslid Museum Warkums Erfskip). Iris Nutma van Bezoekerscentrum Mar & Klif vertelde het een en ander over de routes en de totstandkoming van de samenwerking.
Daarna kwam Henk Deinum aan het woord. Hij is oud-Workumer en zoon van verzetsstrijder Hans Deinum. Deze was onder meer betrokken bij de befaamde overval op de Leeuwarder gevangenis Blokhuispoort op 8 december 1944. Voor al zijn verdiensten op dit vlak heeft hij een straat in de wijk Thomashof naar zich vernoemd gekregen. Henk Deinum las citaten voor uit een briefwisseling van z’n moeder met zoon Andries, die op dat moment (voorjaar 1940) in Amerika woonde. Een boeiende uiteenzetting van wat er zich in Workum afspeelde in de weken voor en na de bezetting door de Duitsers.
Als laatste ging Joël Stoppels dieper in op het Europese netwerk van oorlogsroutes (Liberation Route Europe) en de steeds grote belangstelling voor dit soort herdenkingstoerisme. Stoppels heeft, samen met de betrokkenen van de musea, de routes uitgestippeld en voorzien van pakkende, behapbare teksten.
Workumer Johannes Hoekema was als kenner van oorlogsmonumenten in Noord-Nederland tevens betrokken bij de totstandkoming. Hij kon putten uit zijn omvangrijke archief om zo nodig interessante locaties toe te voegen aan de routes.
De openingshandeling was in dit geval niet, zoals zo vaak, het doorknippen van een lintje, maar het doorfietsen van een prachtig robuust oranje lint, voorzien van het logo van de route! Hoekema en Deinum deden dit voortreffelijk, begeleid door de prachtige klanken van het draaiorgel ‘Die Stadt Worckum’. Na het officiële deel was er nog tijd voor een bezoek aan de Oorlogszolder. Hier kregen de genodigden ook de bijbehorende folder met QR codes naar de routes, die vanaf heden voor iedere belangstellende beschikbaar is bij de deelnemende musea.
(Bron Friso)
Fotobijschrift
Henk Deinum (links) en Johannes Hoekema fietsen door een oranje lint en openen hiermee officieel de oorlogsroutes ‘Sporen van WOII’.