Komende zondagmiddag 16 februari om 15.00 uur is er in de Klameare een muzieklezing over de 3e Symfonie van Felix Mendelssohn.
In het voorjaar van 1829 gaat de dan 20-jarige Felix voor de eerste keer naar Groot-Brittannië. Voor ontwikkelde en bemiddelde mensen zoals de Mendelssohns, was het gebruikelijk om ‘Bildungsreise’ te gaan ondernemen, zijnde een onderdeel van de opvoeding tot volwassenheid. Dat Engeland het eerste buitenland wordt dat Felix gaat bezoeken, zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat een goede vriend van de Mendelssohns, Karl Klingemann, als lid van het Hannoverse diplomatieke corps in Londen woont. En dus vertrekt Felix naar de Engelse hoofdstad. Na een aantal succesvolle concertoptredens in Londen, vertrekt hij dan in juli, samen met Karl Klingemann naar Schotland. Een logische keuze omdat de leden van de familie Mendelssohn grote liefhebbers zijn van o.a. de novelles van Sir Walter Scott en daarmee ook geïnteresseerd zijn geraakt in de Schotse cultuur. De reis door de Highlands begint in Edinburgh en zal eindigen in Glasgow. We weten goed hoe de route is verlopen omdat Felix onderweg 30 tekeningen heeft gemaakt die hij nauwkeurig heeft gedateerd.
De grootse en vaak donkere natuur inspireert Felix tot een tweetal muzikale meesterwerken, de Hebriden-Ouverture en de 3e Symfonie. Dat Felix van plan was al vóór het maken van deze reis, een symfonie te schrijven die gebaseerd zou moeten zijn op de Schotse cultuur en natuur, kunnen we opmaken uit brieven van hem. En die inspiratie levert op de avond van 31 juli (1829) het eerste resultaat op. Felix schrijft: “’s Avonds gingen we naar het paleis waar Queen Mary leefde en liefhad; een kleine kamer is daar te zien met een wenteltrap, die naar een deur leidt. In dat kamertje werd Rizzio ontdekt en werd hij vermoord. De kleine kapel daar vlakbij is nu dakloos; gras en klimop groeien daar en ook op het verwoeste altaar waar Mary tot koningin van Schotland werd gekroond. Alles daar is verwoest en vergaan en wordt beschenen door het zonlicht. Ik geloof dat ik vandaag in die oude kapel het begin heb gevonden van mijn Schotse Symfonie”.
Felix zal bij dat bezoek onder de indruk zijn geraakt van de duistere sfeer van dat moment op die plek. En zal gevoeld hebben dat er veel van die plekken in Schotland zijn waar die duistere historie soms bijna voelbaar aanwezig is. Het zal in deze 3e Symfonie z’n sporen achterlaten.
Op de muzieklezing krijgen de deelnemers een beknopte beschrijving van deze, misschien wel zijn beste symfonie. Aan de hand daarvan worden een aantal fragmenten beluisterd, om zo een indruk te krijgen van de geniale opbouw van dit werk. Na de pauze wordt dan de gehele symfonie te gehore gebracht. Een schitterende luisterervaring!
Opgave graag via www.muziekbegrijptuhet.nl / Workum Klassiek / muzieklezingen. Of via telefoon 06-44388759
(Bron Friso)