Lof voor scheidsrechters, Ale van Tuinen en Bonne Jansen

5 okt

Ale van Tuinen uit Workum en Bonne Jansen uit Koudum zijn onlangs uitgeroepen tot respectievelijk KNVB-scheidsrechter en verenigingsscheidsrechter van de provincie Friesland. Van Tuinen en Jansen bereikten hiermee tevens de halve finale. Op zaterdag 7 januari jl. mochten zij op de KNVB Campus in Zeist hun oorkonde in ontvangst nemen uit handen van Bas Nijhuis, scheidrechter betaald voetbal. Een hele eer waarop Van Tuinen en Jansen met recht trots mogen zijn en die zeker een vermelding in deze krant waard is.

Ale van Tuien groeide op in Hindeloopen en voetbalde zijn eerste wedstrijden op het voetbalveld gelegen achter de zeedijk bij Hindeloopen. Een legendarische locatie, aldus Ale van Tuinen. Na te zijn verhuisd naar Workum, werd het geel-groene voetbaltenue van Hielpen vervangen voor het rood-wit van Workum. Naast het voetballen volgde Van Tuinen diverse opleidingen en cursussen, waardoor hij zich eerst verenigingsscheidsrechter mocht noemen en waardoor hij later doorgroeide naar KNVB-scheidsrechter. Daarnaast is Van Tuinen ook rapporteur en praktijkbegeleider.

De zaterdag staat voor Ale van Tuinen als KNVB-scheidsrechter in het teken van voetballen. Ale moet zich een uur van tevoren melden bij de betreffende club en daarbij komt dan nog de nodige reistijd, want een KNVB-scheidsrechter verlegt zijn grenzen ook buiten de Zuidwesthoek. Op zondag voetbalt Van Tuinen bij de Golden Oldies, het team voor de ‘iets’ oudere sportieve Workumers. Daarnaast traint Van Tuinen op woensdagavond de C-selectie van voetbalvereniging Workum.

Bonne Jansen bracht zijn jeugd door in Makkum waar hij van jongs af aan ook voetbalde. Het trainingsveld lag, toen nog, achter de werf van Amels, nu De Vries scheepsbouw (Feadship). Destijds was het nog één open ruimte, zo vertelt Bonne, de ‘weergoden’ waren daar vaak sterk vertegenwoordigd. Na te zijn verhuisd naar Koudum werd Oeverzwaluwen zijn club. Naast het voetballen wist Bonne zich te bekwamen tot verenigingsscheidsrechter. Een gemiddelde zaterdag bestaat voor Bonne vaak uit het fluiten van twee wedstrijden in de ochtend, jeugd en dames, en in de middag speelt hij, als voetballer, een wedstrijd bij Oeverzwaluwen mits hij deze niet hoeft te fluiten. ’s Avonds, als Heerenveen nog een thuiswedstrijd op het programma heeft staan, wordt deze uiteraard ook nog bezocht.

En zo is de zondag een rustdag voor Bonne, tenzij er gekaatst moet worden, want ook dat is een sport waarvoor Bonne een grote passie voor heeft.

In oktober 2022 begonnen de KNVB en ARAG de zoektocht naar de amateurscheidsrechter van het jaar. Met deze verkiezing wilden genoemde partijen aandacht vragen voor amateurscheidsrechters en het belang van Fair Play op de Nederlandse voetbalvelden.

Bas Nijhuis: “Duizenden amateurscheidsrechters fluiten uit liefde voor de sport en doen dit op vrijwillige basis, maar krijgen daarvoor niet altijd de waardering, daar willen wij met deze verkiezing meer aandacht voor vragen.” Op de genomineerden, vaak aangedragen door ‘eigen’ clubleden, kon vervolgens gestemd worden. Ale van Tuinen en Bonne Jansen kwamen als beste uit de bus voor Friesland.

Beide heren kunnen zich volledig vinden in de woorden van Bas Nijhuis. Ale: “Wij doen dit uit liefde voor de sport en het loont als je hiervoor, na de wedstrijd, een schouderklopje van de spelers krijgt. Een beslissing van een scheidsrechter valt natuurlijk op dat moment altijd verkeerd bij de partij die het betreft en dan vallen er de nodige woorden. Vaak laten wij deze woorden bij ons neervallen en als betreffende spelers je na afloop de hand geven en zeggen: ‘Goed gefloten scheids’, dan zijn wij de woorden ook vergeten. Maar, woorden waarbij het woord ‘kanker’ wordt gebruikt tolereren wij niet, dit straffen wij gelijk af met rood. Er zijn grenzen en daar mag men niet ongestraft overheen gaan!”

“Voor nu genieten wij nog volop als scheidsrechter en zolang wij ook onze conditie op niveau kunnen houden gaan wij graag door en hopen zo ook de jeugd, zij hebben immers te toekomst, ervan te overtuigen dat Fair Play niet alleen voor, tijdens en na de wedstrijd van grote waarde is, maar ook in het dagelijkse leven.” Bonne sluit zich volledig aan bij deze woorden.

Voetbalvereniging Workum en sportvereniging Oeverzwaluwen zijn terecht trots zijn op deze twee kanjers!