Graag nodigen we u uit op maandag 21 november om 20.00 uur in Sportcentrum de Rolpeal voor een informatie- en inspiratieavond over restwarmte, duurzaamheid en de mogelijkheden die Workum heeft om duurzaamheidsprojecten op te zetten.
Tijdens deze gezamenlijk georganiseerde avond wordt een presentatie gegeven over een lang gekoesterde wens van Workum: een warmtekoppeling tussen de zuivelfabriek van FrieslandCampina en de Rolpeal (een zogenaamd restwarmteproject). Het onderzochte plan is dat de restwarmte van de fabriek wordt gebruikt voor de energiebehoefte van de Rolpeal. Het lijkt erop dat de Rolpeal slechts 10 % nodig heeft van de beschikbare energie in de restwarmtestroom, dus dat het overige deel gebruikt kan worden voor de verwarming van gebouwen en huizen in de omgeving. Hoe het een en ander in zijn werk gaat en welke kansen dat biedt voor Workum wordt op 21 november uitgelegd.
Maar de ambities reiken verder! Plaatselijk Belang gaat samen met de inwoners van Workum nadenken over het ontwikkelen van ideeën over de vraag hoe wij de stad duurzamer kunnen maken. Dat kan bijvoorbeeld door het opwekken van energie in onze stad meer in eigen hand te nemen. We zijn nu afhankelijk van grote energiebedrijven die weer afhankelijk zijn van mannen als Poetin. We kennen inmiddels de gevolgen van deze afhankelijkheid. Daarnaast is het zo dat er, door het betalen van de energierekeningen aan al die energiebedrijven, jaarlijks miljoenen uit onze gemeenschap verdwijnen.
Kan dat niet anders? Wat zou er gebeuren als we dat geld investeren in onze eigen energie? Kunnen we niet, net zoals andere steden en dorpen in Friesland inmiddels doen, onze eigen energie opwekken, waardoor we minder afhankelijk worden van bedrijven én de opbrengsten weer terugvloeien naar onze stad? En dan moeten wij dat natuurlijk net als de vele ons omringende dorpen/steden op een duurzame manier doen.
Er zijn inspirerende initiatieven in de buurt, zoals het geothermie-project in Bolsward waar mogelijk warmte uit de aarde gepompt gaat worden en het aquathermie-project in Heeg met warmte uit het oppervlaktewater. Er zijn voorbeelden te over van dorpen die een energiecoöperatie oprichten met een eigen windmolen of zonnepanelen of bijvoorbeeld Ferwoude waar zonnepanelen op andermans daken liggen (bijvoorbeeld boerderijen of loodsen). Het mes snijdt aan twee kanten: de energie wordt duurzaam opgewekt en de opbrengsten vloeien terug naar de eigen Mienskip.
Tot nu toe waren er in Workum niet van dit soort initiatieven en daarom gaat Plaatselijk Belang hier meer aandacht aan besteden. Wij nodigen de inwoners van Workum uit om hierover met ons na te denken. Duurzaamheidsspecialisten van de gemeente Súdwest-Fryslân zullen die avond ook hun kennis en ervaring delen. Het streven om baas te worden over onze eigen duurzame energievoorziening is ambitieus en Plaatselijk Belang kan dat niet alleen realiseren.
Daarom vragen wij u om de 21e november naar de Rolpeal te komen en met ons mee te denken.
Wij hopen tot 21 november!
Het bestuur van
Plaatselijk Belang Workum
(Bron Friso)