Knutten oppermachtig in het verspreiden van blauwtong

8 nov

Terwijl de herfst van zich doet spreken, worden momenteel veel schapen getroffen door blauwtong. Blauwtong is een virus welke wordt overgebracht, door met blauwtong besmette knutten. Knutten zijn vliegjes van één tot vier mm. groot en kunnen, mits zijzelf besmet zijn, het virus overbrengen door te steken. Als schapen worden gestoken door een met blauwtong besmette, knut is de kans zeer groot dat de schapen ziek worden. Het verloop van de ziekte is heftig, schapen zien lijden is het allerergste aldus veearts Jessica Knol van dierenartspraktijk van Waard tot Klif in Workum en Koudum.

Jessica Knol; “Begin september werd de eerste melding, in de regio Utrecht, gedaan van blauwtong. Door de (harde) wind hebben de knutten zich razendsnel weten te verspreiden. Op dit moment is hier, in de zuidwest hoek, de besmetting het grootst. Uiterlijke kenmerken voor blauwtong zijn hoge koorts, speeksel rond de mond, zwellingen (blaren) in de mond met in het uiterste geval een blauwe tong, benauwdheid en ontsteking bij de kroonrand van de hoeven, waardoor schapen liggen omdat zij niet meer op hun pootjes kunnen staan. In het lichaam van het schaap tast het virus, alwaar helaas nog géén vaccin voor is, alle bloedbanen en de longen aan. Wij, als veearts, proberen het voor de schapen zo comfortabel mogelijk te maken, daarnaast is pijnstilling mogelijk. Sommige schapen raken erg gestrest om naar binnen gehaald te worden als zij ziek zijn, deze schapen kunnen dan beter buiten blijven. Wij doen alles in het belang van het schaap tot het niet meer kan en wij het schaap uit haar lijden, te moeten verlossen. Het is echt heel erg. Voor schapenhouders welke bedrijfsmatig schapen houden heeft dit een grote economische impact, zeker nu de dek periode is aangebroken. Vaak worden de rammen, welke nu klaar staan om te dekken, als eerste gestoken, als de ram het virus krijgt en hij komt er boven op, duurt het minstens twee maanden voor hij weer vruchtbaar is. Als de ram niet kan dekken en de schapen, doordat zij ziek zijn of het virus hebben overleefd maar nog te zwak zijn om gedekt te kunnen worden is dit een grote financiële strop voor de schapenhouders die er hun brood mee verdienen. En niet alleen de schapen kunnen blauwtong krijgen, ook andere herkauwers waaronder de koe kan het krijgen. Blauwtong is bij de koeien in de hier in de zuidwesthoek al waargenomen. Wij wensen vlot koud weer zodat de knutten inactief worden. Daarnaast zijn fabrikanten druk bezig met het maken van een vaccin tegen het virus, welke hopelijk komend voorjaar komt.

Schapen en zo ook koeien kunnen elkaar niet besmetten, en ook kunnen mensen geen blauwtong krijgen als zij worden gestoken door een knut. Voor Jessica en haar collega veeartsen van dierenartspraktijk van Waard tot Klif, is het een intensieve tijd. Zij zijn het die dagelijks de stallen binnen stappen en de boodschap moeten brengen…., het is blauwtong of …, het is beter dat wij het schaap laten inslapen. Om dan nog maar te zwijgen van ‘dat’ wat zij, dagelijks, zien. Bewondering en vooral diep respect.

Met dank aan Jessica Knol namens dierenartspraktijk van Waard tot Klif.

(Bron Friso)