Handwerkwinkel ‘It Nifelhoekje’ in Workum bestaat al 39 jaar. Moeder Greetje (68) en dochter Aaltsje (36) van der Veen bestieren de winkel in goede harmonie en hun klanten komen soms van heinde en ver. Wij bezochten de dames en werden aangestoken door hun enthousiasme over het handwerk vak.
Kleurige stoffen en dito breigaren, je wordt helemaal blij als je It Nifelhoekje aan het Súd 83 in Workum binnenstapt. Aaltsje van der Veen vult net de voorraad aan, onder toeziend oog van dochtertje Fardau (3). Moeder en oma Greetje van der Veen zorgt voor koffie en koek en steekt dan van wal.
Begonnen als inbrengwinkel
“It Nifelhoekje is ooit begonnen als een inbrengwinkel voor babyspullen en knutselmaterialen. Samen met mijn buurvrouw – die onderwijzeres was – draaide ik de winkel voor de grap en uit hobby, alleen op middagen. Het werd al iets serieuzer toen we door mijn oom gevraagd werden om folklorestoffen te verkopen. Hij verkocht deze in zijn antiekzaak, maar stopte met zijn winkel. Naast deze folklorestoffen begonnen we toen ook met gewone stoffen, wol en garens; helemaal nadat een handwerkwinkel in Stavoren er ook mee stopte. Toen mijn buurvrouw weer voor de klas ging staan, ging ik verder met een goede vriendin van mij. Het pand was oorspronkelijk een woonhuis, maar had wel winkelbestemming. We pakten het pand grondig aan – ik was inmiddels zwanger van Aaltsje – en we verbouwden het tot een winkel.”
Eigen creatieve inbreng
De goede vriendin van Greetje kon een winkel overnemen in Oosterwolde en dus draaide Greetje vanaf dat moment It Nifelhoekje alleen. “Dat was wel even wennen,”, biecht ze op, “maar gelukkig kwam in 2011 Aaltsje in beeld.” “Ik werkte freelance in de televisiewereld”, vertelt Aaltsje. “Maar toen een buurvrouw hier in Workum mij vroeg om in hun restaurant te helpen, zei ik ‘ja’ en zo rolde ik die wereld in. Ze lieten ook een nieuw hotel bouwen. Het schoonmaken en het beheren van de receptie was niet echt mijn ding, maar het stylen van het hotel was dat wél. Ik had namelijk voor mijn tv-werk decors gebouwd en wist dus wel het één en ander van styling. Omdat ik weer veel in Workum vertoefde, werd ik ook gevraagd als vrijwilliger voor de plaatselijke brandweer. Dat leek mij heel leuk, dus volgde ik een opleiding hiervoor van anderhalf jaar. Mem vroeg toen of ik met haar samen de winkel wilde doen. De televisiewereld is een onzekere wereld en ik wilde haar graag helpen.”
“Dat wilde ze vroeger nooit, hoor”, zegt Greetje lachend. “Maar we gingen ervoor en ik vond het heel belangrijk dat Aaltsje echt haar eigen creatieve inbreng zou krijgen. Mijn man sloeg de muur uit de winkel. Zo kregen we meer oppervlakte en vervolgens richtten wij de zaak helemaal opnieuw in.” Aaltsje vult haar moeder aan: “Met nieuwe winkelrekken, die heit had gemaakt voor ons. Toen de plaatselijke meubelzaak stopte, namen wij de verkoop van gordijnen van hen over. En die hebben we nog steeds. Ze worden in Leeuwarden gemaakt. Mem gaat naar klanten toe om de maten op te nemen, bestelt de gordijnen en hangt ze ook op. We vinden het allebei heel fijn dat we naast de stoffen, wol en het kleinvak ook dit product kunnen leveren.”
‘Kleine Jan Sikkes’ met een andere smaak
Het werken in de handwerkzaak is een sociale bezigheid, volgens moeder en dochter Van der Veen. Ons kent ons in het stadje en het gaat er gemoedelijk aan toe. Greetje: “Klanten kennen ons en denken graag met ons mee. We hebben vaak ‘de gunfactor’, wij helpen klanten vervolgens zeer persoonlijk. Klanten zijn geen nummer bij ons. Samen met Aaltsje doe ik de inkoop van alle stoffen. Zo weten we allebei wat de trends zijn. Voor babykleertjes en babykamers zijn op dit moment de naturelkleuren helemaal hip.”
“Ik doe naast het werken in de winkel de website en verwerk alle orders”, legt Aaltsje uit. “We vervangen elkaar, en werken om en om de zaterdagen. We zijn heel soepel en blijven wie we zijn; we doen ons niet anders voor in de winkel. We merken steeds meer dat de klanten van Jan Sikkes – die een tijd terug zijn deuren sloot – bij ons komen. Wij zeggen dan dat we een ‘kleine Jan Sikkes’ zijn met een andere smaak. Mensen staan vaak perplex van ons ruime aanbod en zijn soms zelfs ontroerd door de mooie kleuren.”
Van alle markten thuis
Greetje houdt na bijna veertig jaar nog altijd van het onder de mensen zijn. “Ik ben graag dienstbaar”, zegt ze bescheiden. “En toen mijn man overleed heeft de winkel mij absoluut door het rouwproces heen geholpen. Daar ben ik erg dankbaar voor. Net als voor het feit dat Aaltsje en ik zo goed samen kunnen werken. We houden van actie en schakelen snel. We leven ons allebei creatief helemaal uit. Haken, naaien, quilten, we zijn van alle markten thuis.”
“Wat de toekomst brengt weten we niet”, zegt Aaltsje tot besluit. “We laten het maar op zijn beloop. Maar voorlopig gaan wij samen mooi door. Het toeristenseizoen begint inmiddels goed op gang te komen. Dat merken we onder andere aan de vele Duitsers in de winkel die veel stoffen bij ons kopen.”
(Bron Grrot Bolsward-IJsselmeerkust. Tekst en foto’s: Amanda de Vries)