In ganzenpas naar bos van Reid, grondlegger van de Strontrace

5 okt

Ook tijdens de 49ste Strontrace zal het open vuur branden op het vuurtorentje van Workum. De weduwe van grondlegger Reid de Jong, Cornelie Ploeg, neemt deze taak over.
Of het traditionele ‘En nou oprotten’ weer zal klinken bij de start van de Strontrace maandag, daar gaat de weduwe van grondlegger Reid de Jong, Cornelie Ploeg, van uit. De kleinzoon van Reid, ook Reid geheten, mag nu de aftrap doen. ,,Als hij het niet zegt, dan schreeuw ik het wel’’, zegt Ploeg in haar woning bij vuurtoren Tointsje Leech in Workum. De plek waar 49 jaar geleden het idee ontstond voor de Strontrace, Beurtveer en visserij.
Grondlegger Reid de Jong overleed in 2020 drie weken nadat hij nog het startsein had gegeven voor de traditionele Strontweek in Workum. De architect en beeldend kunstenaar werd 89 jaar.
Het jaar erna was er vanwege corona geen officiële start en werden alle festiviteiten aan de wal geschrapt. Maar nu mag het weer en verheugt Ploeg zich op ,,een topweek’’. Een week waarin ze ook de taak van Reid over zal nemen om een open vuur op de vuurtoren te laten branden in de nachten dat de schepen terugkeren.
,,Zo’n groot open vuur is uniek. De deelnemers varen er echt op. Het geeft zoveel licht dat ik beneden de krant kan lezen.’’ Het zijn de enige nachten dat Tointsje Leech nog een functie heeft. De vuurtoren verloor die na de komst van de Afsluitdijk in 1932.
Ploeg hoeft er alleen maar even haar bedstee voor uit, vertelt ze in de woning die vervlogen tijden ademt. Dat doet ze graag, want de hele week wordt ze gedragen door de warmte van deelnemers en publiek. ,,Zoveel lieve mensen en vrienden, heb ik vorig jaar ervaren.’’ Allemaal steunen ze de weduwe van de markante grondlegger. De man die bekend stond om zijn pijp, volle baard en zelfgebreide wollen truien.
Reid wilde terug naar een zelfvoorzienend leven. Daar hoorde ook het varen onder zeil bij, ofwel varen met gehesen zeilen, zonder andere voortstuwing. Het was niet dat hij een evenement voor Workum in de herfstvakantie wilde bedenken. Nee, hij wilde dat schippers en bemanning de tactiek van het varen onder zeil zouden onderhouden. Dat moest doorgegeven worden aan de volgende generatie.
Als architect ontwierp hij woningen voor Workum die er nooit kwamen omdat hij ze allemaal aan een opvaart had gesitueerd. Net als vroeger. Met de auto kon je er niet komen en dat viel toen niet in goede aarde.
,,Hij werd als idioot afgeschilderd, als zonderling. Ook door zijn ideeën over de inrichting van land- en tuinbouw. Dat moest kleinschalig volgens hem. Hij had de tijd tegen en geen poot om op te staan, terwijl al deze ideeën in de hedendaagse crises als extra interessant worden gezien. Ik ben door hem besmet en propageer hetzelfde. De mensen begrijpen mij nu wel.’’
Gelukkig is er een plek waar de weduwe met goede vrienden stil kan staan bij zijn gedachtegoed. Er mogen bij de start maandag dan duizenden mensen op de dijk richting de vuurtoren staan, in de toren zelf verzamelen zich na de start de muzikanten en vrienden van Reid en Cornelie.
,,Dan lopen we in ganzenpas naar het bosje van Reid, dat hij hier ooit plantte. Daar ligt de as van Reid, maar ook van één van de muzikanten die betrokken was bij de Strontweek en van meerdere vrienden. Daar zingen we met zijn allen.’’

(Bron LC. Cornelie Ploeg, weduwe van Reid de Jong, bij het ontstoken vuur op de vuurtoren van Workum. FOTO NIELS DE VRIES)