Het Boekhuis in Workum

24 nov

Drie eeuwen geschiedenis…..        

De meeste Workumers zullen bij Het Boekhuis meteen denken aan Vincent Stumpel. Terecht, want hij en Het Boekhuis hoorden 40 jaar bij elkaar. Maar nu is hij toch met pensioen?

Dat is inderdaad het geval, alleen corona had er voor gezorgd dat een paar bijzondere gebeurtenissen niet gevierd konden worden. Dat was jammer en daarom hebben enkele mensen, zonder dat Vincent het wist, de handen ineen geslagen om hem in het zonnetje te zetten. Er waren drie redenen voor.

In de eerste plaats: Het Boekhuis had in 2019 het jubileum kunnen vieren van het 300-jarig bestaan. Naar alle waarschijnlijkheid is het met die leeftijd de oudste boekwinkel van Nederland en misschien wel van Europa.

De tweede reden is dat in 2020 de boekwinkel werd geëerd met het recht om zich Hofleverancier te mogen noemen. Dat recht krijg je niet zomaar want het is een erkenning van het feit dat je onderneming een vooraanstaande plaats in de regio inneemt. Bovendien moeten het bedrijf en de bestuurder van onbesproken gedrag zijn.

En dan de derde reden: Vincent nam in 1981 de zaak over van mevrouw Engelien Gaastra. Hij werkte hier en later ook in Bolsward, met veel inzet en plezier. Maar de jaren gingen tellen. Vincent passeerde de pensioenleeftijd, helaas, ondanks alle pogingen lukte het niet om het bedrijf te verkopen. Koppig hield hij vol want “Ik kan het niet over mijn hart halen de tent te sluiten. Ik heb hier 40 jaar gewerkt, en dan zou er geen boekwinkel meer zijn in Workum.” Uiteindelijk werd een koper gevonden en per 1 januari 2022 werd Jeroen Stumpel, een neef van Vincent, de nieuwe eigenaar.

Drie redenen om nog even in herinnering te roepen. En daar hoort een passend cadeau bij. Marie-Anne de Harder had sinds september in het diepste geheim gewerkt aan een boek over ‘Het Boekhuis in Workum. Een geschiedenis van meer dan 300 jaar’. Het lag natuurlijk voor de hand het eerste exemplaar uit te reiken aan hem die de laatste 40 jaar dit bedrijf had gerund. Zo gebeurde het.

Een klein aantal familieleden en vrienden was door ‘zijn Mieke’ uitgenodigd om op zondagmiddag 14 mei op bezoek te komen. Vincent wist van niks en dat was aan zijn gezicht te zien toen ze één voor één binnenkwamen: “Je bent welkom hoor, maar waarom kom je eigenlijk?” Die verwarring veranderde in zichtbare ontroering toen hij na een toespraakje van de schrijfster het boek in handen kreeg en er al vast in ging bladeren.

Hij zag dat, na een paar inleidende hoofdstukken, uitgebreid en met mooie illustraties, de geschiedenis van Het Boekhuis wordt verteld. Daar is het binnenkort ook te koop.  

Drie redenen voor een verdiend en volledig terecht eerbetoon aan Vincent. En – zoals hij zelf onderstreepte – ook “een eerbetoon aan het personeel dat me trouw bleef helpen en aan de huidige eigenaar die de winkel in dezelfde geest blijft voortzetten.” Met die woorden is het ‘feestje voor Vincent’ ook een ‘feestje voor Workum’.

(Bron Friso, Fotobijschrift Marie-Anne de Harder overhandigt het eerste exemplaar aan Vincent Stumpel)