Grote investering FrieslandCampina Workum

20 jan

In het najaar van 2024 verscheen in de media, dat FrieslandCampina gelegen aan de Spoardyk in Workum maar liefst 30 miljoen euro investeert in de ingrediëntenfabriek in Workum. Een forse investering die nodig is, om FrieslandCampina Workum voor nu en de toekomst een nog mooiere toekomst te geven, aldus Bob Schultze en Karst Groothoff, respectievelijk Projectmanager en Plantmanager Ingrediënts.

De kaas- en ingrediëntenfabriek of wel de kaasfabriek/melkfabriek zoals als deze in haar omgeving wordt genoemd, is al bijna 125 jaar een begrip in Workum en haar directe omgeving. Medewerkers, vaak van vader op zoon of dochter kennen een dienstverband van vele jaren en daar zijn wij als FrieslandCampina trots op, aldus Karst Groothoff. Karst: “Zij ‘onze medewerkers’ hebben de fabriek, van oudsher al een coöperatie, gemaakt tot dat wat het nu is en dankzij hun inzet kan FrieslandCampina blijven groeien. Groeien voor de generaties na ons en dat alles door de oprichting van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek ‘de Goede Verwachting’ in 1900”. De eerste aangesloten leden, 23 in totaal, waren overeengekomen om hun melk, ter bereiding, te leveren aan de fabriek, aldus de aantekeningen van destijds. Toch hield men wel een slag om de arm, voorzichtigheid was geboden, aldus het huishoudelijk regelement. Dit luidde: ‘Indien te eniger tijd mocht blijken dat het aanbod van melk aan de fabriek te gering is om de bereidingskosten te dekken, is het bestuur verplicht de leden ter vergadering te roepen en aan deze voor te stellen de werking der fabriek tijdelijk te staken’.

Zover is het gelukkig nooit gekomen. Door de groei en fusies draagt de fabriek, zoals deze bij de oudere generatie nog wordt genoemd, sinds 2003 de naam FrieslandCampina, een wereldwijd concern met vestigingen over de hele wereld. Alleen voor Nederland zijn dat er al 23, waarvan Workum er dus één is.

Karst: ”In Workum is dit jaar de nieuwe melkontvangst en ijswaterinstallatie in gebruik genomen. Dit is aan de achterzijde van de fabriek waarbij de Horsa onaangetast is gebleven. Daar waar nu de melk de fabriek binnen komt, daar werden vroeger, tot aan 15 augustus 1981, de melkbussen geleegd, die met trekker en platte wagen werden aangeleverd. De melk die toen nog voor verschillende doeleinden werd gebruikt, is nu uitsluitend bestemd voor het bereiden van kaas. Per jaar wordt er 130 miljoen kilo kaas geproduceerd, waardoor Workum zich daarmee de grootste van Europa mag noemen. En dan komen wij in beeld. De wei, welke overblijft na de bereiding van kaas, heeft een hoog eiwitgehalte. De eiwitten worden middels speciale (filtratie)technieken uit de wei gehaald en tot poeder gedroogd. Dit eiwitrijke poeder wordt vervolgens toegevoegd aan babyvoeding, waarvan de inwoners van China de grootste afnemers zijn, en gebruikt voor voedingssupplementen voor zowel de sportwereld als in de gezondheidzorg. In de huidige vorm kunnen wij van 35% zuiver eiwit uit de wei werven. Met de nieuwe investering gaan wij naar een zuiverheid van 80% en daarmee kan FrieslandCampina in Workum, zelf aan de steeds groter wordende vraag naar eiwitrijke producten voldoen.”

Bob Schultze: “Op ons ‘eigen’ terrein hebben wij nog tussen twee bestaande gebouwen een locatie kunnen vinden, om de nieuwe filtratiesystemen te plaatsen. De huidige stoomindamper dat onderdeel uitmaakt in het proces om de eiwitten van de wei te scheiden, is bijna vijftig jaar oud en heeft haar dienst meer dan bewezen. Deze indamper draait op gas en dat bevordert niet onze doelstelling om in 2050 CO2 neutraal te zijn. In het nieuw te bouwen gebouw waar de nieuwe filtratie-units zullen worden gehuisvest is de eerste paal afgelopen december 2024 de grond ingegaan. Met deze nieuwe installaties, zoals Karst al aangaf, kunnen meer zuivere hoogwaardige eiwitrijke ingrediënten geproduceerd gaan worden. En dat is echt geweldig te noemen, temeer de vraag naar eiwitrijke producten meer en meer toeneemt. En wat ook zeker vermeld mag worden, is dat het merendeel van het water dat bij het gehele proces vrijkomt, wordt hergebruikt in de fabriek. Zo gaan wij op naar de toekomst, de toekomst naar project, HighWhey, dé eiwitrijke producten, dé toekomst voor Workum.”

Dit jaar bestaat de in 1900 opgerichte Coöperatieve Stoomzuivelfabriek ‘de Goede Verwachting’ 125 jaar en hier zal zeker aandacht aan worden besteed, aldus de heren Groothoff en Schultze die vol passie over ‘hun’ fabriek dit verhaal vertelden.

Nb. Toen de winters nog echte winters waren, kreeg Ysclub Warkum ‘gratis’ warme chocolademelk rechtstreeks in melkbussen geleverd van de fabriek. Veehouder Hisse Breemer lid van de coöperatie en bestuurslid van de Ysclub had dit weten af te dwingen bij de toenmalige directeur dhr. Beetstra.

(Bron Friso)