Vrijdag 19 juli kwamen de Staverse jollen bij elkaar voor een reünie, natuurlijk in Stavoren, de bakermat van deze voormalige vissersschepen. De aanleiding voor de reünie was dat Stichting de Staverse jol al 10 jaar een jaarlijks kampioenschap organiseert, wat op 4 en tegenwoordig op 5 plaatsen wordt verzeild. Daarvoor werden sinds 1928 in Stavoren al met enige regelmaat losse zeilwedstrijden georganiseerd.
Met mooi zonnig weer kwamen vrijdagmiddag de jollen aan in de oude visserijhaven van Stavoren. Een achttal jollen van het vissermantype lag toen al in de Stêdsgrêft klaar om de Visserijkoningin en haar hofdame aan boord te nemen. Ook de jollen van de stichting voeren mee in haar gevolg, met aan boord verklede schoolkinderen met hun meester en juf. De intocht van de Visserijkoningin is altijd een vast onderdeel van de tweejaarlijkse Visserijdagen in Stavoren. Onder de opzwepende ritmes van percussiegroep Almirante vertrokken de jollen tegen vier uur richting de oude haven. Heel bijzonder om mee te maken, de Oude Sluis draait nog maar één keer per jaar, alleen om de Visserijkoningin van het binnenwater naar de oude haven te schutten.
Na de Visserijkoningin afgeleverd te hebben, werd de reünie geopend met een borrel voor alle jollenzeilers. Rond half zeven vertrok de hele groep van de haven naar Gemeenschapscentrum de Kaap. Hier stond een uitgebreid stamppotbuffet voor de jollenzeilers klaar. Dat ging er goed in, ondanks het warme weer.
Na achten ging de reünie verder met een lezing van Dirk Huizinga, maritiem onderzoeker en schrijver. Hij schreef onder andere over het type vissersjol wat voor het eerst in Stavoren gebouwd werd het boek ‘Staverse jollen’. Het onderwerp van de lezing was “De Staverse jol als bedrijfsmiddel”. Uit onderzoek was hem gebleken waarom de vloot aan jollen in een bepaalde periode spectaculair groeide. Dat had alles te maken met handelaren die er brood in zagen om de vis te exporteren en eventueel te verwerken en te roken. De vissers richten zich in de tijd met de meeste jollen, op het vissen naar zuiderzeeharing en ansjovis. Deze lezing gaf ons een heel andere kijk op waarom er gevist werd en het mogelijk werd om met jollen te vissen.
Zaterdagochtend 20 juli kwamen de jollenzeilers naar het palaver om te horen wat de route voor de zeilwedstrijd zou worden. Tijdens de Visserijdagen is het met name ‘s middags een drukte van belang in de haven. Daarom had de Plaatselijke Commissie besloten de twee wedstrijden direct achter elkaar te zeilen. We starten om 11:00 uur bij het palaver daarom met een brunch. Om twaalf uur werd het eerste startschot gelost. De Plaatselijke Commissie had bedacht dat in verband met de windrichting, de start in de haven plaats kon vinden. Dit was nog nooit eerder vertoond en het publiek van de Visserijdagen vond het prachtig om de start van zo dichtbij te bekijken. De wedstrijd, een driehoeksbaan, werd voortgezet vlak voor de kust bij de leugenbank. De winnaar van de eerste wedstijd in de vissermanklasse werd Ivor van Klink met de ST79. Bij de kajuitjollen was dat Bram Heuveling met de Albertha.
Bij de eerste wedstrijd stond er net genoeg wind, maximaal 3 Beaufort uit oostelijke richting. Bij de start van de tweede wedstrijd flauwde de wind al wat, maar gedurende de wedstrijd ging de wind schiften en nam deze steeds verder af. De wedstrijdcommissie aan boord van het startschip nam daarom het besluit de wedstrijd af te blazen. De uitslag van de eerste wedstrijd werd daarmee ook de einduitslag van deze dag. Terug gekomen in de haven stonden er koele drankjes te wachten op de jollenzeilers en na de prijsuitreiking werden ze nog verwend met broodjes hamburger. Door bijdragen van sponsors konden we de bijdrage voor het buffet laag houden en was deelname aan de wedstrijd deze keer zelfs gratis. Aan het einde van deze middag werd de succesvolle reünie voor Staverse jollen afgesloten. Meer informatie en uitslagen op https://www.staversejol.com/zeilwedstrijden/