Ruim 70 mensen hadden donderdag de weg naar de Klameare gevonden. Daar hield Plaatselijk Belang Workum zijn jaarlijkse algemene ledenvergadering. Het bestuur had oud-weerman Gerrit Hiemstra dit jaar uitgenodigd om een lezing te houden over de klimaatverandering, de (nadelige) gevolgen daarvan en wat wij zelf kunnen bijdragen om die gevolgen te beperken.
Het bestuur had flink uitgepakt door de jaarlijkse nieuwsbrief, waarin de uitnodiging voor de vergadering en de agenda zijn opgenomen, deze keer bij alle inwoners van Workum te bezorgen. De oplage bedroeg maar liefst 2200 exemplaren. De nieuwsbrief is dit jaar voor een groot deel gevuld met informatie over de diverse activiteiten van het project Duurzaam Workum en dat was tevens de link met Gerrit Hiemstra. Omdat bleek, dat Hiemstra dezelfde avond nog naar Den Haag moest afreizen, was in overleg met hem besloten om de volgorde van de agenda te wijzigen. Eerst het verhaal van Hiemstra en daarna de ALV-agenda. En dat bleek geen verkeerde keuze. De lezing riep veel vragen op en daar was nu wat meer tijd voor.
Het werd een boeiende lezing. Vanaf 20.00 uur hingen de aanwezigen drie kwartier aan Hiemstra’s lippen. Zijn boodschap: door de verbranding van fossiele brandstoffen (olie, gas, kerosine) komen er schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer (CO2) Methaan (landbouw) en lachgas. Die vormen als het ware een deken om de aarde, waardoor de temperatuur op aarde stijgt. En die opwarming heeft grote gevolgen voor ons klimaat. Het is inmiddels door iedereen waar te nemen dat het weer steeds extremer wordt. Zowel mondiaal (smelten van het ijs, stijging van de zeespiegel) maar ook dichter bij huis. Temperatuurrecords worden telkens weer gebroken, hele fikse buien en overstromingen (als voorbeelden noemt hij Woudsend en Valkenburg) komen steeds vaker voor, de winters zijn veel te nat en minder koud en de zomers veel te droog en te warm.
Hoe nu verder? Hiemstra: “Stop met het verbranden van fossiele brandstoffen en maak veel meer gebruik van andere duurzaam beschikbare vormen van energie, zoals water, wind en zon. Deze bronnen raken nooit op. Dat heet energie-transitie en dat is niet nieuw.” Hij (en velen van zijn generatie) hebben al eerder een energie-transitie meegemaakt: van kolen naar gas. De mensen hadden toen ook best wel moeite om ‘over’ te gaan op een andere vorm van energie. Het klimaat verandert en wij moeten mee veranderen.
De politiek heeft wereldwijd doelstellingen vastgesteld in de Parijs-akkoorden om de opwarming van de aarde te kunnen beperken. Dat is een ingewikkeld en (te) langzaam lopend proces. Het ziet ernaar uit, dat die doelstellingen niet gehaald worden met alle gevolgen van dien. Wij kunnen naar de overheid wijzen en daar moeten uiteraard ook forse besluiten worden genomen. Maar wij kunnen (en moeten) zelf ook zoveel mogelijk doen. Afscheid nemen van het oude en op naar het nieuwe. Hiemstra schetst vier gebieden waarop wij zelf invloed kunnen uitoefenen: voeding (minder vlees/zuivel), vervoer (minder vliegen), thuis (minder spullen kopen en meer recyclen), energiegebruik (isoleren, zuinig zijn). Maar (zelf) veranderen is best een lastig proces. Hiemstra schetst de fases, die iemand doormaakt, die moet veranderen: van ontkenning en weerstand via boosheid en frustratie naar het begrijpen en tenslotte het accepteren. Als je om je heen kijkt, zie je die fases bij verschillende mensen en begrijp je beter in welke fase iemand zit als je met hem/haar praat. Hiemstra eindigt zijn relaas met een oproep aan de aanwezigen: Maak klimaatverandering leidend; Stop met fossiele brandstoffen; Doe mee aan lokale initiatieven (Duurzaam Workum!); Betrek de jongeren erbij en laat ze mee beslissen. Daarna is er nog ruimte om een aantal vragen te stellen, waar goed gebruik van wordt gemaakt.
Na een korte pauze wordt de vergaderagenda weer opgepakt. Voorzitter Wiepke Popkema loodst de vergadering behendig door de agendapunten heen. De notulen van de vorige keer zijn akkoord, net als het financieel jaaroverzicht (décharge verleend) en de begroting voor 2024. In het bestuur worden de vacatures van Hessel Wesselius en Simonia de Boer ingevuld door Paulina de Vries en Gerard Haitsma. In de nieuwsbrief hebben zij zich al voorgesteld. Wiepke Popkema neemt na 10 jaar afscheid van het bestuur, het laatste jaar was hij interim-voorzitter. Hij wordt toegesproken door bestuurslid Bouwe Rijpma, die hem bedankt voor de vele jaren, dat hij zich voor Workum heeft ingezet. Leen van Poelje, die al een tijdje meedraait in het bestuur, wordt de nieuwe voorzitter van Plaatselijk Belang. Alle benoemingen krijgen met een luid applaus de instemming van de vergadering. Het is bijna half elf als deze boeiende jaarvergadering wordt gesloten, waarna er nog tijd is voor een gezellige nazit.
Gerrit Hiemstra was de spreker op de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Workum over de gevolgen van de klimaatverandering.
(Bron Friso, Plaatselijk Belang)