Na het vertrek van Mirjam Bakker en Erik Faber, die als raadslid waren gekozen, maar niet plaats zullen nemen in de nieuwe raad van Súdwest-Fryslân, zijn er twee vacatures in de raad vrijgekomen. Deze plaatsen worden nu ingevuld door Luuk Adema (D66) uit Sneek en door Edwin Cnossen (GroenLinks), ook uit Sneek.
Na de benoeming van vijf wethouders voor onze gemeente zijn er nog drie zetels in de gemeenteraad vrijgekomen. Deze raadszetels komen nu in handen van Paula van der Veer (PvdA) uit Sneek, Theunis de Vries (CDA) uit Koudum en de Sneker Bob van der Werf (CDA). Toen moesten nog de leden en voorzitters voor de drie raadscommissies worden benoemd.
Daartoe behoren ook acht commissieleden die niet raadslid zijn. Deze commissieleden dienden eerst te worden beëdigd voordat ze werden gekozen. De leden van het presidium, de leden van de werkgeverscommissie, de leden van de klankbordcommissie en de leden van de auditcommissie werden eveneens benoemd met een simpele tik van de voorzittershamer.
Warm afscheid van viertal wethouders
Waar nieuwe wethouders worden geïnstalleerd houdt dit automatisch in dat er afscheid wordt genomen van vertrekkende wethouders. Een kwestie van stokjes overdragen, zei burgemeester Jannewietske de Vries tijdens de raadsvergadering van Súdwest-Fryslân van dinsdag voor een week. Ooit zijn we vergadercyclus gestart in IJlst en hebben we er met elkaar 102 raadsvergaderingen opzitten.
Later verhuisden we naar Sneek en vonden we een plek in het voormalige gemeentehuis van Wymbritseradeel. Vanaf het ontstaan van Súdwest-Fryslân bezette Gea Wielinga al een wethouderszetel. Het sociaal domein wist ze te ontwikkelen tot landelijk voorbeeld. Ze was een stabiele factor in het college, een doorzetter, soms afstandelijk, maar meestal toegankelijk. Met haar dossierkennis liet ze zich niet ondersneeuwen. Samen met Maarten Offinga hebben zij de eerste bestuursperiodes de kar getrokken.
Mark de Man, de kuifje van het college, reageerde soms als een advocaat met zijn lange monologen zodat de essentie verloren dreigde te gaan, maar wist dit altijd om te zetten in dialogen. Zijn inzet om de kapitaalgoederen veilig te stellen voor de toekomst door constant te hameren op voldoende middelen voor onderhoud, verdient respect.
Erik Faber kwam als grote onbekende op een wethoudersstoel terecht. Duurzaamheid, de energietransitie en de klimaatagenda waren zaken die hij snel op de rit had. Hij had oog en oor voor weerstanden die hij soms opriep, maar deze wethouder dacht verder en groter dan onze gemeente. Inmiddels is bekend geworden dat Erik Faber is voorgedragen als wethouder in de gemeente Kampen.
Mirjam Bakker is na de bestuurscrisis in 2020, toen wethouder Stella van Gent het veld moest ruimen, wethouder geworden. Een wethouder met lef en geduld, volgens de burgemeester. Ze heeft zich bovenmatig ingespannen om het project De Tiid in Bolsward tot een goed einde te brengen. Haar tactiek in de raadszaal was dat ze wel eens een vraag van een raadslid oversloeg. Wanneer het desbetreffende raadslid in de tweede vergaderronde niet reageerde, betekende dat tijdwinst. Ze had meer verdiend dan de tegenvallende verkiezingsuitslag van maart jl. toen D66 een zetel moest inleveren.
(Bron Friso)