Het karakteristieke, historische aanzicht van Workum hebben we voor een groot deel te danken aan Jan Faber. Die naam zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Van 1976 tot 1987 was hij directeur gemeentewerken in Workum, wat ook wel stadsbouwmeester werd genoemd. In de volksmond noemde men hem de stadsarchitect. In deze functie hoorde hij het meteen als iemand zijn huis wilde verbouwen. In die jaren wilden mensen graag nieuwbouw plegen. Als hem dat ter ore kwam, toog Jan naar het adres en ging in gesprek met de bewoners. Met hen berekende hij wat restauratie zou kosten. Was dat meer dan de nieuwbouw dan sprong de gemeente vaak bij. Menig historische gevel heeft daardoor de vernieuwingsdrang overleefd.
Ook heeft Faber het tegeltableau van het Súd gered. Het prachtige blauw-witte tafereel, dat tegenwoordig in het voormalig Stadhuis aan de Merk te bewonderen is, was anders ook verdwenen.
Als actief bestuurslid van de Oudheidkundige vereniging Warkums Erfskip maakte hij vele tekeningen, die nog steeds dankbaar gebruikt worden als bron van informatie.
Als belangrijke persoon voor het hedendaagse Workum, viel Jan Faber op vrijdag 31 mei 2024 de eer te beurt om zijn eigen plaquette op de “muorre mei mirakels” (de buitenmuur van restaurant Loev) te krijgen. De feestelijke onthulling vond plaats door zijn vrouw en in aanwezigheid van kinderen en kleinkinderen. Met gepaste trots onthulde mevrouw Faber de prachtige plaquette van de hand van Siete Koch. En zo is Workum weer een historisch monumentje rijker.