Een nieuw vlaggenschip

12 Jul

Een nieuw vlaggenschip

Bert Meijers

Hoe het zo is gekomen? De Blazer TX11 was jaren het ‘Vlaggenschip’ van de Blazerhaven bij de beroemde scheepswerf De Hoop te Workum. De Hoop is sinds de 19e eeuw bekend om de bouw van houten schepen zoals boeiers, blazers, aken en schokkers. In 2009 werd de Blazerhaven bij de scheepswerf in gebruik genomen. Daar vond menig historisch zeilschip zijn ligplaats en werden schepen gerestaureerd. Een waardige en enerverende plaats die zo karakteristiek voor Workum werd.

Het schip de TX11 werd op De Hoop gerestaureerd en had daar zijn vaste ligplaats. Het schip, eigendom van het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen, werd sinds 2009, toen er een stichting werd opgericht tot Behoud van Historische Vissersschepen als Blazer TX11 aan de vrijwilligers van de stichting ter beschikking gesteld.
De vrijwilligers hebben sindsdien het schip met passie en liefde onderhouden en bemand. Met de TX11 werden de roemruchte zomeravondzeiltochten gehouden waaraan menig Workumer en toerist een heerlijk gevoel heeft overgehouden. Het rustige, ruime IJsselmeer met zicht op Hylpen en Stavoren, en de prachtige zonsondergang zijn voor velen een ervaring geweest om nooit te vergeten. En niet te vergeten: het zelf even aan het roer staan van een historisch schip met de vele verhalen over vroeger is een ervaring op zichzelf.

Helaas kwam aan dit sprookje een einde. Het Zuiderzeemuseum besloot in de winter van 2019/2020 dat hij het schip wilde terughalen naar het Zuiderzeemuseum om daar dienst te doen als te bezichtigen object in de haven van het museum. Een bittere pil voor de vrijwilligers die met hart en ziel vele uren in het onderhoud en het bemannen van het schip hebben geïnvesteerd. De vrijwilligersploeg, bestaande uit liefhebbers van oude historische zeilschepen, liet echter de kop niet hangen en besloot een vervangend schip te zoeken. Dankzij het goede contact op de werf De Hoop was hun bekend dat de EB23, een prachtige historische botter, al sinds 2013 op de werf lag. Door omstandigheden wilde de restauratie van het schip maar niet vlotten. De eigenaar van het schip, Harry Verdegaal, was al op zoek naar een nieuwe eigenaar of een andere vorm om het schip weer in de vaart te krijgen.

Na een overleg tussen de eigenaar en vrijwilligers kwamen zij er al snel achter dat dit een win-win situatie was voor zowel de EB23 als de eigenaar en vrijwilligers. Kort daarna werden plannen gemaakt om het schip grondig te restaureren en het voor het zomerseizoen van 2020 weer in de vaart te krijgen. Helaas ging dat door coronacrisis niet door.
Met vereende krachten zijn nu zowel de werf De Hoop, Harry en vrijwilligers bezig het schip weer tot een boegbeeld van de Blazerhaven te maken. We hopen dat het schip in augustus van dit jaar weer in volle glorie in de vaart is.

Even kort over de botter de EB 23. Het schip werd in 1909 gebouwd in opdracht van visser Jan Janssen uit Harderwijk op de werf van de gebroeders Schaap in Huizen. De afkomst is voor kenners duidelijk herkenbaar, onder meer door de hoge kop en de lage en smalle kont. Na de bouw werd 40 jaar met het schip gevist op de Zuiderzee onder visserijnummer HK23.

Van 1949 tot 1952 heeft het schip onder eigenaar Willem Bootsma vanuit Lemmer gevist onder het nummer LE25. Hierna werd het schip verkocht aan Willem van Triest (plaatselijk bekend als ‘de Taaie’) en voer het onder het huidige nummer EB23. Sinds 1961 werd het schip als recreatieschip gebruikt. In 1996 werd het door Harry Verdegaal gekocht. Het schip is door de jaren heen authentiek gebleven, waardoor het in 2008 de formele status van Varend Monument kreeg.

Het zeilen van het schip vergt stoere visserskracht om de zeilen te hijsen en de zwaarden op te halen. Iets wat de vrijwilligersgroep samen met Harry nog vele jaren wil volhouden. Ook met de EB23 zullen de zomeravondzeiltochtjes gevaren worden en kan het schip met bemanning worden gehuurd voor een dag of middag genieten op het water op ‘ouderwetse’ manier. We hopen vanaf juni/juli 2021- weer in de vaart te zijn. De nieuwe stichting tot Be- houd van Historische Zeilschepen zal het schip exploiteren.

Mocht u geïnteresseerd zijn geraakt en meer vragen hebben of vrijwilliger willen worden, neem dan contact met de stichting op. Kijk nu nog op de Facebookpagina van Botter EB23. Voor boekingen telefoon 06-39661966, mail: botter.eb23@gmail.com

Bron: workumer krant FRISO