Duurzame energie Workum weer een stapje dichterbij

12 jan

Donderdagavond 19 oktober j.l. vond er in de Rolpeal een actieve WORK(UM)SHOP plaats, als vervolg op de EnergieMix Methode, een initiatief van Plaatselijk Belang Workum. Na een korte terugkoppeling van de resultaten van de 2 Energie Mix avonden, liet Sytse Terwisscha van Scheltinga van de Werkgroep Restwarmte Workum zien, dat de werkgroep goed op schema ligt met het opstellen van het projectplan om de restwarmte van FrieslandCampina te gebruiken voor de verwarming van het zwembad van de Rolpeal.

Daarna gingen de 27 deelnemers van deze avond onder begeleiding van de Energie Werkplaats Fryslân met veel enthousiasme en positieve energie aan de slag om een volgende stap te zetten,, om Workum van onderop te verduurzamen, met als belangrijkste uitgangspunt dat we dit samen gaan doen. Tijdens de bijeenkomst konden de deelnemers kiezen of ze wilden deelnemen aan een van de werkgroepen van het project of dat ze meer belangstelling hadden voor een rol in een nog op te richten klankbordgroep, ook wel Burgerpanel genoemd. Zo’n Burgerpanel bestaat uit Workumers, die kritisch meedenken over duurzame initiatieven, zoals het project Restwarmte, maar ook de andere nog op te starten projecten binnen Duurzaam Workum. Beide opties bieden de inwoners van Workum de mogelijkheid, om actief betrokken te zijn bij het verduurzamingsproces.

De deelnemers werden in groepjes verdeeld en gingen eerst voor zichzelf helder maken wat ze precies willen/kunnen etc. en in januari komen de groepen weer bij elkaar om een presentatie te geven, van waar ze staan en om in gesprek met elkaar te gaan, met elkaar af te stemmen, informatie van elkaar te vragen etc. Met deze workshop is een verdere en weer concretere stap gezet naar een duurzamere toekomst voor Workum. In januari is de volgende sessie gepland, waarin de plannen weer concreter zullen worden. Door samen te werken en kennis te delen, kunnen we dié stappen zetten die nodig zijn, om Workum te transformeren naar een duurzame gemeenschap. De volgende fase van dit proces zal gericht zijn op het uitwerken van concrete plannen voor het inrichten van zowel het proces als de mogelijke diverse projecten op korte en langere termijn. De gemeente Sùdwest-Fryslân maakt het mogelijk, dat de werkgroepen gedurende de vervolgstappen kunnen blijven rekenen op advies van de Energie Werkplaats Fryslân.

Met de betrokkenheid en inzet van alle deelnemers, zijn we ervan overtuigd dat we succesvol kunnen zijn in deze uitdaging. De deelnemers aan de avond waren vol vertrouwen en positieve energie, om verder te gaan op weg naar een duurzame toekomst voor Workum. Ben je ook enthousiast (geworden) en wil je ook deelnemen in een werkgroep of in de klankbordgroep of Burgerpanel, stuur dan een e-mail naar Bouwe Rijpma of Eleanor Oehlmann, beiden binnen het bestuur van Plaatselijk Belang Workum verantwoordelijk voor het project Workum Duurzaam, info@plaatselijkbelangworkum.nl. Een exemplaar van het rapport met de resultaten van de Energie Mix Methode ligt in de Klameare ter inzage. Samen kunnen we het verschil maken.

(Bron Friso)