Boekpresentatie van ‘Een veldbed in de raadzaal’

16 apr

Het was een drukke week voor de medewerkers van Museum Warkums Erfskip. Na de opening van de nieuwe permanente expositie over kunstenaar Tjipke Visser en de interactieve presentatie in het kader van Cultuurplein Súdwest Fryslân in het Jopie Huismanmuseum, stond afgelopen zaterdagmiddag de boekpresentatie van het boek ‘Een veldbed in de raadzaal’ op het programma.

Dit boek is een bewerking van de memoires van oud-burgemeester van Workum, Walle Melis Oppedijk van Veen. Oppedijk van Veen was hier burgemeester van 1936 t/m 1948, met uitzondering van de twee laatste oorlogsjaren. Hij is toen door het Duitse gezag vervangen door een NSB-burgemeester en moest zelf gedwongen, met zijn gezin, de provincie verlaten.

Gerrit Twijnstra begon deze middag in de goedgevulde, warme oude raadzaal met de interessante geschiedenis van het Workumer stadsbestuur sinds de stadsrechten van 1399. Dit ging van schouten, magistraten en vroedschappen tot aan de burgemeester van begin jaren 30. Hij droeg daarna het stokje over aan Huibert Oppedijk van Veen, de jongste zoon van Walle Melis. Hij vertelde kleurrijk over de totstandkoming van het boek, waarbij een aantal betrokkenen, te weten Gerrit Twijnstra en Johan Bouwhuis (vormgever van het boek) nog even in het zonnetje werden gezet.

In het boek staan vele interessante verhalen en anekdotes over Workum in de jaren voor, tijdens en na de oorlog. Dit alles aangevuld met mooie foto’s uit die tijd die vaak nog niet eerder gepubliceerd zijn. Hoe ging men om met de bezetter en NSB’ers. Het wel en wee van ambtenaren, raadsleden en wethouders, notaris en huisarts, de dominee en de kerk, van alles komt voorbij. Het geeft een fascinerend tijdsbeeld dat eigenlijk iedereen met interesse in Workum en zijn geschiedenis moet lezen.

Daarna volgde de officiële overhandiging van het eerste exemplaar. Dit werd in ontvangst genomen door Sybrand van Haersma Buma, de huidige burgemeester van Leeuwarden en tevens geboren Workumer. De vader van Buma is in de jaren 60 burgemeester van Workum geweest. En de grootvader van Buma was in de oorlogsjaren collega van Oppedijk van Veen als zijnde burgemeester van Stavoren en later Wymbritseradeel. Hij werd in 1942 opgepakt en kwam uiteindelijk in het concentratiekamp Neuengamme terecht waar hij is overleden. Buma haalde in zijn speech herinneringen op aan zijn tijd als klein ventje in Workum.

Hilariteit is er als een mevrouw in de zaal aangeeft dat ze ooit nog zijn oppas was! Ook de rol van zijn grootvader komt voorbij. Onverschrokken stond hij tegenover de bezetter, wat hij uiteindelijk met de dood moest bekopen. De band tussen de families Oppedijk en Buma is altijd hecht gebleven, vandaar dat Sybrand Buma het een eer vond om dit boek in ontvangst te mogen nemen.

Na het officiële deel was er nog ruimte voor iedereen om het boek te bewonderen en na te praten. Al met al een geslaagde middag en Workum is weer een mooi en interessant boek rijker!

Het boek is te koop (€ 17,50) bij Museum Warkums Erfskip (dat vanaf vandaag weer open is) en in de webshop: warkumserfskip.jouwweb.nl

(Bijschrift foto: Huibert Oppedijk van Veen (links) overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan
Sybrand van Haersma Buma)