Bevrijdingsvuur komt aan in Workum

9 dec

Heidi Wesselius

Op woensdag 4 mei zijn 14 leden, 5 gastleden en 2 begeleiders van de Loopgroep Workum na het bijwonen van de Stille Tocht en de ceremonie rond de dodenherdenking op de algemene begraafplaats te Workum, vertrokken naar Wageningen. Wageningen, de stad der bevrijding, de stad waar sporters uit heel Nederland samenkomen op het 5 Mei Plein, alwaar om middernacht het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, de lopers halen het vuur op en geven het door. Vanuit Wageningen verspreiden zich 50 loopgroepen en 1500 lopers het hele land door.

De spelersbus van SC Heerenveen brengt de lopers vanuit Workum naar de start in Wageningen. Feestelijk wordt het vuur door de burgemeester van Wageningen doorgegeven aan de estafettelopers, misschien heeft u het wel live gezien, tijdens de uitzending van de NOS. Bernard Reekers ontvangt namens Loopgroep Workum het vuur en start meteen aan de eerste etappe van zo’n 10 kilometer. Hij wordt begeleid door Jan Nauta op de fiets en dochter Femke Nauta op de step. Jan en Femke hebben de volledige 160 kilometer achter elkaar volbracht, een prestatie op zichzelf. De loop gaat door en de lopers vervangen elkaar na etappes van ongeveer 5 kilometer. In de duistere en soms kille nacht gaan we via de prachtige Veluwe en Kampen de mooie Zuidwesthoek in. Het weer is ons goed gezind, het nodigt uit te gaan hardlopen en we volgen de route op schema. Via het Lancaster-monument op de Alde Dyk komen we gezamenlijk Workum binnen. We staan hier even stil en gaan door naar de Merk in Workum. Op de Merk worden we verrassend warm onthaald, de klokken luiden, muziek rijdt door Workum en de Merk is goed gevuld met enthousiast publiek, familie en vrienden. Het Bevrijdingsvuur is in Workum.

Jitske, de trainster van onze Loopgroep, staat met haar jeugdleden te wachten op de Merk. Ze staan te popelen om door te gaan naar de plechtigheid bij het Verzetsmonument op Thomashof. Stapvoets lopen we achter de muziekauto aan, het einde voor de lopers is in zicht. Op de terp op Thomashof herhaalt de geschiedenis zich. In 1975 en 1980 was het de atlete Gretha Negenman die het vuur aansteekt, toen nog op de Merk, nu, in 2022, is het Akkie van den Akker, de dochter van Gretha en wijlen Jo van den Akker die dit symbolisch mag doen. Akkie heeft nog eenzelfde gedeelte van de route kunnen lopen en het vuur overhandigd in hetzelfde jasje als haar moeder in 1975 en 1980. Aan haar overleden vader heeft Akkie beloofd ooit ook het Bevrijdingsvuur op te halen, wat fijn dat dit nu een feit is.

Na de plechtigheid op de terp worden de jeugdleden van de Loopgroep en ook de deelnemers bedankt met een kleine attentie. De afsluiting vindt plaats in scheepstimmerwerf De Hoop. De Bevrijdingsvuur-estafetteloop werd mede mogelijk gemaakt door alle sponsoren en enkele gelegenheidsponsoren, Stichting 4 mei herdenking en vele vrijwilligers van onze stad.

Foto

Akkie van den Akker overhandigt het Bevrijdingsvuur aan Hans Boekhoven, van 1998 tot 2011 burgemeester van de toenmalige gemeente Nijefurd. Hij is afkomstig uit een echte verzetsfamilie en heeft met anderen, onder wie koerierster Tiny fan Warkum, Tiny de Jong, zeer geijverd voor het Verzetsmonument en het vernoemen van de straten in Thomashof naar verzetshelden. Foto Simon Bleeker. (Bron Friso)