Andere kijk op landbouw

24 nov

In de wereld van vandaag bestaan er verschillende vraagstukken, die vragen om onze aandacht. Eén daarvan focust zich op het voortbestaan van landbouw, terwijl de politiek in Den Haag zich voornamelijk richt op het uitkopen van boeren. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt, dat het nog maar de vraag is of de natuur daadwerkelijk gebaat is bij deze maatregel. Tijdens het eerste evenement van NUT Workum van afgelopen 6 oktober, lieten Oane Galama en Pieter van der Valk hun licht schijnen op de recente problematiek.

Ze kwamen hierbij met hun eigen bevindingen en oplossingen, waarbij zowel de landbouw als de natuur gebaat is. Een boeiende en informerende avond voor iedereen, ook voor de mensen die wellicht nog niet zoveel van het onderwerp weten. Dat werd voornamelijk duidelijk door het gevarieerde publiek en de hoge opkomst bij de lezing. De nadruk tijdens deze avond kwam voornamelijk te liggen op de samenwerking tussen alle betrokken partijen en dat er zoveel meer oplossingen zijn die echt bijdragen aan het bodemherstel. Daar ligt namelijk de crux van veel landbouwproblemen: er wordt te veel geëist van de bodem, maar er wordt niet aan bodemherstel gedaan.

Hierdoor mist de bodem veel mineralen en wordt ons voedsel geleidelijk aan steeds minder voedzaam. Dit werd onder andere door een voorbeeld geïllustreerd, waarbij veel velden in de winter zwart zijn en de bodem vanuit het niets weer aan het werk gezet wordt voor een nieuwe oogst.

In het eerste deel van de avond nam Oane Galama het publiek mee door op wetenschappelijke wijze te kijken naar de rol van de mens in de hedendaagse wereldproblematiek en hoe deze zichzelf buiten het systeem geplaatst heeft. De mens moet weer bewust onderdeel worden van het systeem en bijdragen aan een betere leefwereld. Zijn verhaal focuste zich vervolgens op de transitie in de landbouw en hoe regeneratieve boeren maatschappelijke helden kunnen worden en een oplossing te vormen voor de ecologische crisis.

Na de pauze nam Pieter van der Valk het stokje over van Galama, waarbij er meer vanuit de visie van de boer werd gekeken. Een van de concrete maatregelen die Van der Valk getroffen heeft, is het op nieuwe wijze maken van compost. Hierbij wordt gebruik gemaakt van groen uit bermen en sloten, waardoor er sprake is van een circulaire manier van landbouw en er een begin gemaakt wordt met het terugbrengen van nutriënten en mineralen voor het bodemherstel. In de omgeving zijn er verschillende projecten uitgevoerd door Van der Valk en Galama, die boeren helpen bij de regeneratieve landbouw. Zo wordt bijvoorbeeld in It Heidenskip en Ferwoude gekeken naar wat er nodig is voor de bodem om te herstellen. Al met al een prachtig begin van het seizoen van NUT Workum en de werkzaamheden van de heren zullen op de voet gevolgd worden.

(Bron Friso. Fotobijschrift: Pieter van der Valk (links) en Oane Galama)