Het stadje Workum ligt in de Zuidwesthoek van Friesland en is één van de oudste stadjes van deze provincie. Workum heeft voor iedereen genoeg te bieden: van Jopie Huisman tot gezellige terrasjes en van gildebaren tot natuurwaarden. U kunt genieten van de prachtige schilderijen van de oudijzer- en lompenkoopman Jopie Huisman, maar er is ook museum waar u kennis maakt met de rijke historie van Workum. Een wandeling door het oude centrum is een attractie op zichzelf; de vele schitterende monumenten en geveltjes staan in rijen naast elkaar. Maar ook de natuur rondom het stadje is zeker de moeite waard. U kunt prachtige natuurwandelingen en fietstochten maken langs de Friese IJsselmeerkust of door de kleine dorpjes en gehuchtjes in de omgeving. Maar wat dacht u van een actieve zeiltocht over het dichtbij gelegen IJsselmeer of de Friese Meren? Natuurlijk kunt u ook de omgeving leren kennen vanuit een kano of motorbootje. Na al die activiteiten kunt u de verrukkelijke (Friese) gerechten proeven in één van de gezellige restaurants in Workum. Kortom, de stad Workum heeft voor de toerist een zeer gevarieerd aanbod voor een aangenaam en gezellig verblijf.
Ontdekkingstocht door één van de Friese 11 steden Uit oude verhalen is bekend, dat in 1763 de Elfstedentocht reeds werd geschaatst. Wie de traditie om alle elf steden in één dag aan te doen op gang heeft gebracht, is onbekend. Wel weten we dat de Tocht der Tochten zeer tot de verbeelding spreekt. In Fryslân, in Nederland, maar ook ver daarbuiten. Ook buiten het schaatsseizoen is de Elfstedentocht populair, want de tocht hoeft niet noodzakelijkerwijs per schaats afgelegd te worden. Gelukkig kan de route ook op andere manieren afgelegd worden bijvoorbeeld wandelend, op de fiets, op skeelers, steppend, schaatsend, kanoënd, per paard, in een boot met mast (over het water met beweegbare bruggen), op de motor of in de auto afleggen.
Stad van aardewerk en oude lompen Workum kenmerkt zich door een lange straat die aan beide zijden is bebouwd. Ooit was dit het water ‘Wymerts’. Hoewel Workum niet aan zee ligt, deed de stad toch volop mee aan de zeehandel. Dat was mogelijk doordat de brede waterweg It Soal, in verbinding stond met de vroegere Zuiderzee, het huidige IJsselmeer. Wie vanaf het IJsselmeer It Soal opvaart, komt na precies twee kilometer een schutsluis tegen. Daar begint Workum. Schilderachtig weerspiegelen de huisjes op de dijk in het water. Vlakbij de sluis staat scheepswerf De Hoop. Al meer dan drie eeuwen worden hier schepen gebouwd en gerestaureerd. Ook nu nog is de werf volop in bedrijf. Als u geluk hebt, kunt u een afspraak maken om eens een kijkje te nemen.
Ambachtelijk aardewerk Langs de kuststrook van de voormalige Zuiderzee is veel ambachtelijk aardewerk te vinden. Zo ook in Workum. Kenmerkend is het eenvoudige bruine aardewerk met decoraties in ringeloor-techniek. In het begin van de 20e eeuw deed de kerfsnee-techniek zijn intrede. Als u geïnteresseerd bent in aardewerknijverheid, moet u zeker eens een kijkje nemen in één de aardewerkateliers die deze technieken nog steeds toepassen. U vindt er vast en zeker prachtige souvenirs.
Van lompenboer naar kunstschilder Zeer geliefd zijn de schilderijen en tekeningen van Jopie Huisman. Deze voormalige ‘lompenboer’ en handelaar in oud ijzer leerde zichzelf schilderen en koos als onderwerp veelal zijn eigen lompen. Zijn vermogen het alledaagse en de armoe op intens gedetailleerde wijze weer te geven, wekt alom veel bewondering. De Workumers vonden dan ook dat zijn werk een eigen museum verdiende. Dat bleek een goede keus, want het eerste museum was al snel veel te klein en kon de grote stroom bezoekers niet verwerken. Nu heeft het Jopie Huisman museum een ruimer onderkomen, waar duizenden mensen zijn versleten onderbroeken en schoenen, maar ook portretten komen bezichtigen.
|
|