Orgelfonds – De actie voor het behoud van het orgel van de hervormde kerk is volgens de commissie, die belast is met het inzamelen van het geld, zeer goed verlopen. Bijna overal werd medewerking gevonden voor dit plan en zo kon dan in betrekkelijk korte tijd een bedrag van f 31.00,- worden ingezameld. Dit is niet het eerst gestelde bedrag van f 35.000,-, maar nu blijkt dat dit bedrag van
f 35.000 gulden ook niet nodig is om de eerste klappen op te vangen. Dit bedrag is aan de hoge kant. Als er f 33.000 gulden binnenkomt, is dit ook voldoende. En het laat zich aanzien dat dit bedrag gehaald kan worden. Nog steeds komen er giften binnen. En de stand is momenteel f 31.500 Zodat er nog maar een klein bedrag bij hoeft te komen om het gestelde doel te bereiken. Met optimisme wordt dit door de commissie tegemoet gezien en reeds denkt men er over om binnenkort aan een firma die zich bezighoudt met het restaureren van orgels opdracht te geven voor de restauratie van het oude Jan Harmsen orgel.
Fries verplicht op lagere school? – De minister van onderwijs, de heer Van Veen, heeft de vorige week tijdens een werkbezoek aan Leeuwarden medegedeeld, dat de staatssecretaris van onderwijs overweegt het Fries als verplicht leervak bij het basisonderwijs in Friesland op te nemen. Voorstellen tot modellering en uitwerking zullen nog moeten gebeuren zegt de minister, die daarbij stelde dat het wellicht een vederlichte verplichting zal 0worden met een soepel ontheffingsbeleid
‘De Goede Verwachting’- Welke producten worden door ‘De Goede Verwachting’ gemaakt en hoe worden ze verkocht? Een uiteenzetting van directeur M. Beetstra. Wij hadden over I971 een melkaanvoer van 197 miljoen kg. Deze aanvoer is als volgt over de productie- eenheden verdeeld: Workum 98 miljoen kg. Heeg 33 miljoen kg. Balk 37 miljoen kg. en Tzum- Achlum 29 miljoen kg. Een gedeelte van deze melk moet aan de CCF (Coöperatieve Condensfabriek Friesland) geleverd worden. Uit het overblijvende is geproduceerd: circa 14.000 ton kaas (in hoofdzaak Goudse en Edammer en verder: Kruid-, Cheddar- en Commissiekaas), circa 2500 ton boter, circa 6500 ton weipoeder en circa 1500 ton magere melkpoeder. De boter wordt in hoofdzaak aan de firma Buisman in Leeuwarden verkocht. Wei- en magere melkpoeder gaan naar poederhandelaren en enkele veevoeder industrieën. Voor wat kaas betreft onderhouden wij relaties met een 50 tot 60 grotere en kleinere kaashandelaren (exporteurs, binnenlandse handelaren en grossiers). Onze eigen export is betrekkelijk klein (alleen Cheddar). Voor de verkoop hebben wij geen mensen bij de weg. Er zijn geen contractuele bindingen met onze relaties, wel zijn er vertrouwensafspraken. Op deze wijze wordt geprobeerd de hoogste prijs te behalen tegen zo laag mogelijke kosten.
Over het laatste boekjaar is 41,08 ct. per kg. melk (inclusief btw en bijschrijving op ledenkapitaal) uitbetaald. De leden ontvangen een hogere melkprijs dan de niet-leden. Dit maakt ongeveer f 350,- per 100.000 kg melk uit. Het percentage niet-leden is overigens in vergelijking met 10 jaar geleden, mede door het voeren van actieve propaganda behoorlijk gedaald.