Aanleg ‘stormbroedkering’ Warkumerwaard gestart

22 dec

De Warkumerwaard bij Workum is een waardevol natuurgebied aan de Friese IJsselmeerkust. Door erosie spoelt steeds meer van de kust weg. Om deze kust te versterken, legt aannemer Van der Meer, in samenwerking met It Fryske Gea, de  komende maanden een ‘stormbroedkering’ aan. Deze beschermingswal aan de kust zorgt er voor dat het gebied in het broedseizoen niet snel meer kan overstromen. Ook komt er een slimme verbinding tussen het gebied en het IJsselmeer. Zo kunnen in het voorjaar duizenden vogels, zoals bontbekplevier, visdief en ook diverse weidevogels, weer veilig broeden en voedsel vinden. En zo kan buiten het voorjaar om de buitenwaard toch gewoon weer overstromen.

Naast de aanleg van de ‘stormbroedkering’ worden er ook andere werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt een stenen dam hersteld zodat de kust niet meer wegspoelt en de kustlijn stabieler wordt. Met het herstel van slenken en sloten wordt de waterhuishouding in het gebied verbeterd. Hierdoor kunnen vissen het gebied weer gebruiken om te paaien en in op te groeien.

Germ van der Burg, districtshoofd It Fryske Gea: “Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat dit bijzondere natuurgebied blijft behouden en nog aantrekkelijker wordt voor vogels én vissen. Hiermee versterken we de Friese IJsselmeerkust en leveren we een mooie bijdrage aan de natuurwaarde van het IJsselmeer.”

Henk de Boer, wethouder gemeente Súdwest-Fryslân: “Het is belangrijk om te weten dat deze werkzaamheden niet alleen vogels en vissen helpen, maar ook bijdragen aan het verbeteren van de hele natuur in het gebied. Door deze stappen te maken willen we de Warkumerwaard nog meer een bloeiend leefgebied voor natuur maken, passend bij de bijzondere IJsselmeerkust van Súdwest-Fryslân.”

(Bron Friese IJsselmeerkust. Foto: It Fryske Gea)