Aalt Landman schrijft boek over het geslacht Voerman – Boer

21 sep

Kampen en zijn omgeving speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de families Voerman en Boer. ‘Koeboeren binnen de poorten van Kampen’, zo kan een groot deel van de Voerman-familie gekenschetst worden. Boeren die te midden van de burgerbevolking in de stad woonden. De koeboeren gebruikten de westelijk van de stad gelegen weidelanden, de Broeken en de Maten genaamd, in vorige eeuwen beschermd door de St. Nicolaas-, Zwarten- en Venedijk. Zonder de koeboeren binnen de stadsmuren zou Kampen reukloos zijn of zou misschien de geur van tabaksbladeren of de emaille dampen van Berk gedomineerd hebben.

Het was Thijs Gerrits, zoon van Gerrit Hermens en Jannigje Hengeveld, die zich in Kampen vestigde. Thijs trouwde op 19 juni 1743 in Kampen met Hendrikje Reinders van Dijk en woonde van die dag af tot zijn overlijden op 29 juni 1782 aan de Zwartendijk.

De stamreeks Boer is, voor zover kan worden nagegaan, reeds vanaf de zeventiende eeuw aan Kampen en het Kampereiland verbonden. Claas Jans, landbouwer en boer, is uit de stamreeks Boer de stamvader die als eerste genoemd wordt. Hij komt uit Grafhorst en is met kersttijd 1704 als lidmaat van de Nederduitse Gereformeerd Kerk te Kampereiland ingeschreven. Zowel van opa Peters moederskant als van opoe Geertjes vaderskant is hij de stamvader. Aan opa’s kant komt de naam terug in de Van der Kamp-familie en opoes kant heeft later het beroep van ’boer’ als geslachtsnaam aangenomen. Eén ding hebben beide families gemeen. Velen hebben hun brood verdiend in de agrarische sector.

Vier generaties Voerman, van vader op zoon, waren koeboer binnen de poorten van Kampen en daarvoor drie generaties lang Kampereilander boer. Toen Peter Voerman en Geertje Boer trouwden gingen zij wonen in de stadsboerderij Groenestraat 15 in Kampen. De Groenestraat was de Kalverstraat van de boeren.

Wat de tak Boer betreft, hierin zit geen koeboerenbloed. Vier generaties Boer waren Kampereilander boer. Zij pachten van de stad Kampen een boerderij op het Kampereiland.  Een mooi gelegen boerderij was de Koitenberg, erf 64. Dit erf is met ingang van 1 mei 1967 opgeheven.

Met behulp van de gemeente Kampen werd het laatste koeboerenbedrijf beëindigd in 1964, het vee werd verkocht en de koeboer werd omgeschoold tot melkboer. Veel koeboeren zijn weggesaneerd en een aantal koeboeren kreeg in het plan van toedeling in de ruilverkaveling een plaats toegewezen op het Kampereiland. Een roemrijk verhaal van koeboeren en Kampereilanderboeren staat geschreven in het boek ‘Vier eeuwen het geslacht Voerman-Boer’. Als nazaat uit een Kamper koeboerengeslacht was het mogelijk het boek samen te stellen. 

Op maandag 16 september a.s. wordt het boek gepresenteerd in het gemeentehuis van Kampen en zal het eerste exemplaar worden aangeboden aan de burgemeester van Kampen, de edelachtbare heer Sander de Rouwe. Het is geschreven door onze plaatsgenoot Aalt Landman die is geboren in Kampen in de Graafschap op 2 april 1944. Zijn moeder was een telg uit het koeboerengeslacht Peter en Geertje Voerman-Boer.

Het boek kan besteld worden bij de auteur, Aalt Landman. Hearewei 31, 8711 GC Workum. tel. 0515 541916, emailadres: a-landman@hetnet.nl. Na bestelling zullen tijd en plaats van levering en de betaalcondities worden aangegeven. De kosten van het boek bedragen € 30,00 exclusief eventuele verzendkosten.

(Bron Friso)