Olga 16 algemeen kampioen Keuringsdei 2024, Bootsma verrast met reservekampioen

22 dec

Keuringsdei 2024: topdag voor boer en burger

Traditioneel vond afgelopen woensdag, de vierde woensdag van september, tijdens de Workumer feestweek Keuringsdei 2024 plaats. De 124e editie deze keer. Op de vroege en frisse ochtend werden al rond 4 uur de eerste koeien aangevoerd, voorzien van een laatste grondige wasbeurt op de wasplaats bij de Klamearehaven en vervolgens naar hun plaats begeleid en in een dikke laag stro vastgebonden aan de balie op de Merk. Vervolgens ondergestopt onder de “kowedekken”, voorzien van een lekkere hap voer en water, even een paar uurtjes rustig bijkomen van het gemaakte reisje naar Workum in afwachting van wat er op deze bijzondere feestelijke dag gaat gebeuren. Om kwart voor 8 was de Merk gevuld met koeien en kalveren, inzenders en hun helpers, stro en mestgeuren en koffie en broodjes.

De voorzitter van de Veekeuringscommissie, Klaas Bakker, heette eenieder rond kwart voor 9 van harte welkom in de Gulden Leeuw. In het bijzonder een welkom aan de heer Bauke Dam van de gemeente Súdwest Fryslân en erelid de heer Henk Dijkstra. De voorzitter meldt dat er minder koeien aanwezig zijn dan voorgaande jaren vanwege het heersende blauwtong virus, hierdoor hebben enkele inzenders afgezegd of enkele koeien thuis moeten laten omdat ze niet in optimale keuringsconditie zijn. Hij maakt de vergelijking met de MKZ-jaren, toen hadden we helemaal geen koeien op de Merk, vandaag gelukkig wel omdat blauwtong niet besmettelijk is van koe op koe. Blauwtong zal te zijner tijd wel weer overwaaien, was de nuchtere constatering. Een speciaal woord van welkom aan de juryleden; de heren Abe Stegenga (Dronrijp), Jacco Posthumus (Eastermar) en Jorrit Riemersma (Ternaard), zij gaan uitmaken welke koe vandaag de algemeen kampioen wordt en welke er met de andere titels naar huis gaan.

‘s Middags zal de Sulveren Swipe, aangeboden door de gemeente Sudwest Fryslan , uitgereikt worden door wethouder Bauke Dam. Kort daarna neemt de heer Dam het woord even over van de voorzitter. Hij spreekt van een dijk van een bestuur over de Veekeuringscommissie om deze dag elk jaar weer op heel goed niveau in ere te houden. Het is voor bezoekers van Workum een geweldig gebeuren om dit mee te maken, mensen komen speciaal hiervoor een nacht logeren in de stad. Het gemeentebestuur is dan ook tige grutsk. Voor de volgende editie, de 125e, wordt burgermoeder Jannewietske de Vries uitgedaagd om deze jubileum editie mee te maken, haar aanwezigheid wordt dan ook zeer op prijs gesteld door velen.

Een woord van dank is er voor de steksetters voor het plaatsen van de dranghekken op ‘t Sud, de brandweer voor het schoonspuiten van de vrachtwagens en opruimen van de wasplaats, voor Jeroen Kemker voor het geweldig geslaagde keuringsboekje en de noflike sfeer, de verslaggeefster, de lintendames, parkeerwachters Jappie en Richard Mollema. Voor Jappie Mollema is het de 25e keer dat hij het verkeer op de stedspole regelt. Hij krijgt een attentie aangeboden voor zijn verleende diensten al deze jaren. Nadat de bekende Veekeuringsvlag werd gehesen door wethouder Bauke Dam kon keuringsdei 2024 beginnen.

Rubriek 1A vaarzen

1A en beste uier Magdalene 1, mts Bootsma-Zeilstra, Workum. 1B Pytsje 5, vof Wink, Hemelum. 1C Moneburen, mts Knol-Postma, Parrega.

De jury spreekt van een heel best kopduo, welke elkaar niet veel ontlopen. Beide dieren hebben een fraai type, mooie welving in de rib en een beste uier. De uier van Magdalene 1 is hoger en breder aangehecht dan die van Pytsje 5 en komt daarmee op de eerste positie.  De op de derde positie geplaatste koe is een langgerekt dier, maar mist de kwaliteit in de uier.

Rubriek 1B vaarzen

1A en beste uier 1, mts Bootsma-Zeilstra, Workum. 1B Liesje 4, vof Wink, Hemelum. 1C Caudumer Lol 511, mts Haytema-de Groot, Koudum.

Een rubriek met nogal wat verschil in type, zwaar, jeugdig, klein en groot. Op 1A geplaatst een hele beste vaars met een superieur gevormde uier, breed en hoog opgehangen en een correcte speenplaatsing. Kruisligging kon iets beter, mede door haar vaste vooruier aanhechting komt ze op 1A plaats. Op 1B een beste Jersey koe die goed in elkaar zit en over mooie aansluitingen bezit in voor-en middenhand. Op 1C een grote imponerende koe welke de breedte mist om hoger te eindigen.

Rubriek 2A jonge koeien

1A en beste uier Caudumer Lol 483, mts Haytema-de Groot, Koudum. 1B NN, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1C Sneker 122, mts van der Valk, Ferwoude.

De jury vindt dit een hele beste, aanhoudende rubriek met veel kwaliteit waarbij de 2 kopkoeien dichtbij elkaar eindigen. Ook genoemd mag worden de hele mooie aftekening van de roodbonte en zwartbonte witrik koeien uit de stal van vof Attema uit Ferwoude, 2 hele beste koeien. De op 1A geplaatste, wederom een roodbonte koe, is een dier met ontzettend veel jeugd, veel melkuitstraling en een mooi kruis, het is een dier met een kwaliteitsuier welke hoog en breed is aangehecht, een correcte speenplaatsing en veel bodemvrijheid in de uier. De op 1B geplaatste koe is in bezit van een heel mooi type en veel lengte in het skelet, haar vooruieraanhechting is wat slordig. De op 1C geplaatste koe is een jeugdig dier welke goed in elkaar zit, ze kan niet tippen aan de kwaliteiten van haar 2 voorgangers.

Rubriek 2B jonge koeien

1A en beste uier Mies 85, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1B Martie 34, mts Ykema, Parrega. 1C NN, mts Bootsma-Zeilstra, Workum.

Wederom een beste rubriek aldus de jury, op 1A een jeugdige koe met veel lengte, een mooie ruime middenhand, een lang breed kruis en een brede uier. Ze heeft een betere speenplaasting dan de koe op de 2e plaats, Martie 34, welke ook over veel lengte en capaciteit in het front beschikt.

Rubriek 2C jonge koeien

1A en beste uier Caudumer Ebony 24, mts Haytema-de Groot, Koudum. 1B Jantje 310, mts Stellingwerf-Valk, Koudum. 1C Megabucksie 1863, mts Feenstra, Allingawier.

Een aanhoudende rubriek 2e en 3e kalfskoeien met verschillende types. Op de 1A positie een koe met heel veel jeugd en fijnheid, ze beschikt over veel lengte in de hals en heeft een super gevormd kruis, met een hoog een breed aangehechte uier, tevens loopt ze op beste benen. De koe is erg vers, 2 weken geleden voor de derde maal gekalfd. Op 1B Jantje 310, een koe met mooie vorm en veel melkuitstraling, mooie ribwelving en een vast uier. De op 1C geplaatste koe is een wat kleinere koe, maar ze beschikt over hele beste benen waar ze lange stappen meemaakt. Veruit de beste benen van de rubriek, aldus de jury.

Rubriek 2D jonge koeien

1A en beste uier Norwerth Jantje 117, melkveebedrijf Norwerth, Molkwerum. 1B Moneburen Bontje 104, mts Knol-Postma, Parrega. 1C Froukje 2, vof Wink, Hemelum.

Een rubriek met 3e kalfsdieren, als eerste geplaatst een koe welke zeer imponerend is, ze is breed, diep en een mooie kruisligging, kwaliteitsuier en een correcte speenplaatsing. Op de 2e plek een wat kleinere, maar ook imponerend dier met een best kruis en voldoende melkrijkheid. Op plaats 3 een werderom een Jersey koe met een kwaliteitsuier en beste benen.

Rubriek 3 oudere koeien

1A en beste uier Caudumer Indira 1, mts Haytema-de Groot, Koudum. 1B Pytsje 3, vof Wink, Hemelum. 1C Caudumer Lol 393, mts Haytema-de Groot, Koudum.

Een rubriek 4e en 5e kalfskoeien, een “klapper” van een rubriek, de jury heeft er even wat langer over gedaan om de dieren op de juiste posities te zetten, complimenten aan de inzenders. Op kop een niet heel zware en brede koe, maar wel heel veel jeugd. Een sterke middenhand met een lang kruis, hele beste achterbenen waar ze makkelijk op beweegt. Ze beschikt over een breed en hoog aangehecht uier. Op de 2e plaats een Jersey koe, een ontzettend sympathieke koe welke super gebouwd is, ze beschikt over een heel best uier met voldoende breedte en hoogte. De koe op de 3e plaats beschikt over minder achteruierhoogte, maar wel veel lengte en breedte en beste benen, doordat het een imponerend dier is komt ze op deze plaats.

Rubriek 4 productieklasse

1A en beste uier Olga 16, mts Stellingwerff, Workum. 1B Ans 135, vof molkfeebedriuw van Dijk, Workum. 1C Dedje 497, mts van der Valk, Ferwoude.

De rubriek productiekoeien, deze koeien hebben al meer dan 50.000 kg melk op de teller staan. Op 1A een uitlopende koe met heel veel breedte, diepte in het skelet. Ze is in het bezit van een fantastisch kruis en een perfecte uier, tevens loopt ze op hele beste benen. Wat een prachtig bewaarde koe. Op 1B een koe met veel lengte en heel veel melkrijkheid, ze is wat oudmelks. Op 1C de koe welke al 7 maal gekalfd heeft. Een dier met een hele mooie wigvorm en een mooi kruis. Buitendienstmedewerker van CRV, Lute Wedekind, reikt aan deze koe, Dedje 497, de zogenaamde rendementsprijs uit. Ze heeft al ruim 80.000 kg melk geproduceerd met ruim 6000 kg vet en eiwit. Een fantastische prestatie van deze koe en haar eigenaren. Ze oogt nog heel vitaal.

Rubriek 5 jackpotvaarzen

1A en beste uier Krûdikker Lynx 52, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1B Maaike 4, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1C Caudumer Lol 513, mts Haytema-de Groot.

Voor deze rubriek is een prijzenpot met geld te verdelen (€625,-), de inzenders hebben bij inschrijving voor 15 april – toen deze vaarzen nog moesten afkalven – een inleg betaald van €25,- per dier. De jury was onder de indruk van deze hele beste 1e kalfsdieren, een geweldige rubriek. Een heel best kopduo afkomstig uit dezelfde stal. De als eerst geplaatste vaars blinkt uit in zijaanzicht, heeft een heel best front met een mooie middenhand. Haar achteruier is heel best, vast aangehecht en heeft een hele mooie beadering, ze loopt op beste benen. Op de 2e plaats een imponerend dier met veel jeugduitstraling, een lang kruis, best uier en prima benen. Ze beschikt over meer welving in het front dan Caudumer Lol 513, deze koe beschikt over heel veel fijnheid in het skelet.

Rubriek 6 oudere kalveren

1A Moneburen Bontje 117, mts Knol-Postma, Parrega.  1B Moneburen Grietje 29, mts Knol-Postma, Parrega. 1C Boudien 13, vof Wink, Hemelum.

Een goede groep oude kalveren welke allen goed gebouwd zijn aldus jury Jorrit Riemersma. Op de eerste plaats een kalf met veel lengte en een goed beengebruik. Op de 2e plaats haar stalgenote, een dier met mooie ribwelving en een ietsje mindere kwaliteit in de benen. Een Jerseykalf uit de stal van vof Wink neemt de 3e plaats in, het is een dier met hele beste benen.

Rubriek 7 oudere kalveren

1A Gjh Bradnick Lo, melkveebedrijf Jmj Hettinga, Koudum. 1B Caudumer Lol 577, mts Haytema-de Groot, Koudum. 1C Esti 1950, mts Feenstra, Allingawier.

Een rubriek kalveren met veel lengte en ontwikkeling. Op de eerste plaats een kalf met een mooie rib, veel lengte en een goed gevormd kruis. Op de 2e plaats een kalf van dezelfde kwaliteit maar net iets minder ribwelving. Op de 3e plek een mooi kwaliteitskalf met eveneens veel lengte in het skelet.

Rubriek 8 oudere kalveren

1A Mies 12, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1B Bertha 75, vof molkfeebedriuw van Dijk, Workum. 1C Flora 3, vof Wink, Hemelum.

Alweer een rubriek waarbij de kalveren dichtbij elkaar eindigen, er zijn maar minimale verschillen tussen de kalveren. Op de 1e plaats een kalf met veel balans, mooie overgangen en een mooie ribwelving. Terwijl het kalf op de 2e plek over enorm veel lengte beschikt. Op plaats 3 eindigt wederom een Jerseykalf, een dier met een superbovenbouw en hele beste benen.

Rubriek 9 jonge kalveren

1A Levie 299, mts de Boer-Haarsma, Parrega. 1B Gjh Malki Lol 18, melkveebedrijf Jmj Hettinga, Koudum. 1C Mies Heike, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum.

De eerste rubriek jonge kalveren toont veel goede frames, hierdoor ligt alles weer dicht bij elkaar. De jury ziet vooral veel lengte in de kalveren. Op de 1A positie het kalf dat het best in elkaar zit en over enorm veel kwaliteit beschikt. Op de 2e plaats een dier met veel lengte en type, waardoor ze boven de nummer 3 eindigt.

Rubriek 10 jonge kalveren

1A Krûdikker Jelena 3, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1B Moneburen Stinje 38, mts Knol-Postma, Parrega. 1C Kikkie 2, mts Stellingwerff, Workum.

Een rubriek met meer variatie dan de voorgaande rubrieken met name ook in de rasuitstraling. Op de 1e plaats een kalf met veel lengte, type en ribwelving. Hierdoor komt ze boven de nummer 2, welke ook veel lengte heeft en een goed beengebruik. Het kalf op de 3e plek toont de meeste capaciteit en een goed beengebruik, hierdoor komt ze boven het dier dat op de 4e plek eindigt.

Rubriek 11 jonge kalveren

1A Krûdikker Lynx 83, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, Workum. 1B Gjh Lol Victor 19, melkveebedrijf Jmj Hettinga, Koudum. 1C Truus 59, mts Stellingwerf-Valk, Koudum.

De laatste rubriek jonge kalveren is wat lastiger te plaatsen doordat de leeftijdsverschillen ook groter zijn. Het op 1A geplaatste kalf is een dier dat mooi in balans is, ze beschikt over veel vrouwelijkheid en hele beste benen. Hierdoor eindigt ze boven de nummer 2 van de rubriek, dit dier vertoont iets minder kwaliteit in de benen. Het op de derde plaats geëindigde kalf is de krachtpatser van de rubriek.

Showmanship

In elke individuele kalverrubriek zijn 2 deelnemers geselecteerd door de jury welke nogmaals mochten gaan strijden om de titel Showmanship. Hierbij wordt gelet op hoe de combinatie voorbrenger/kalf zich aan de jury presenteert. In totaal mochten 12 combinaties de strijd nogmaals met elkaar aangaan voor de titel. Uiteindelijk eindigde Iris Schotanus met kalf Caudumer Lol 577 als beste, gevolgd door Jente Sipkema met kalf Krûdikker Lynx 83. Volgens de jury waren beide in opperste concentratie met hun kalf in de ring bezig om deze te presenteren en lieten ze zich niet afleiden door andere zaken rondom en in de keuringsring.

Het is prachtig om te zien hoe alle jonge deelnemers aangemoedigd worden door vriendjes en vriendinnetjes, heiten en memmen, pake’s en beppe’s, juffen en meesters, buren, omkes en tantes.

Kampioenschap oudere en jonge kalveren

Na een spannende strijd beslist jury Riemersma met een tik op de kont dat Moneburen Bontje 117 kampioen wordt en reserve kampioen wordt stalgenote Moneburen Grietje 29, van mts Knol-Postma. Beide dieren zijn goed aan elkaar gewaagd, ze laten een mooie welving zien in de ribben en vertonen veel vrouwelijkheid.

Vervolgens kwamen de jonge kalveren weer terug in de ring voor het kampioenschap. Uiteindelijk besliste de jury dat Krûdikker Lynx 83 van melkveebedrijf Sipkema-Zwerver de kampioen is en reserve werd Levie 299 van mts de Boer-Haarsma.

Bedrijfscollecties

Eén van de hoogtepunten voor de inzenders is toch wel het plaatsen van een collectie, er verschenen 3 rubrieken met 4-tallen koeien in de ring.

1e groep: 1A vof Wink, 4 gelijk gebouwde koeien welke allen een gelijke uiervorm toonden, heel uniform. 1B mts Bootsma-Zeilstra, 4 koeien welke verschillen in leeftijd, de kopkoe is een uitlopend dier, het viertal heeft veel individuele klasse, maar missen wat uniformiteit. 1C mts Knol-Postma, 4tal koeien met een imponerende kopkoe en een beste slotkoe, 2e en 3e koe bezitten deze kwaliteiten in mindere mate.

2e groep: 1A melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, 4-tal koeien met een fraai type, veel fijnheid in de skeletten en veel bloei op de uiers. 1B Melkveebedrijf Norwerth, 4-tal sterke koeien met beste frames, goede kruizen en sterke benen. 1C mts Ykema, 4-tal koeien met iets grovere uitstraling, sterke kwaliteitskoeien. 1D mts Feenstra, 4-tal beste koeien, maar komen in uierkwaliteit te kort om hogerop te komen.

3e groep: 1A mts Haytema-de Groot, 4-tal koeien welke in zijaanzicht uniform zijn, 1e 3 koeien passen het best bijelkaar, 4e koe heeft wat een ander type, dieren hebben allemaal een hele beste uier. 1B mts Stellingwerff, 4-tal koeien met uniforme, brede frames, beste benen, uiers zijn wat minder uniform. 1C mts vd Valk, 4-tal uniforme jeugdige koeien, fijngebouwd en best beenwerk. Uiers missen de vulling om hoger te eindigen.

Daarna volgde de kampioenskeuring bedrijfscollecties, kampioen werd het 4tal koeien van mts Haytema-de Groot, deze dieren beschikken over veruit de meeste kwaliteit in de uiers, de Jerseygroep van vof Wink werd tweede dankzij de uniformiteit en de beenkwaliteit. Op de 3e plaats eindigde melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, een 4-tal prachtige koeien met wat minder kwaliteit in de benen.

Uierkampioenschap

Een 9-tal koeien streden om de titel koe met de beste uier. Uiteindelijk werden 4 koeien op de middenlijn van de Merk opgesteld. Allemaal stuk voor stuk met een beste uier. Uiteindelijk is het Caudumer Lol 483 van mts Haytema-de Groot die de klap op de kont krijgt, zij beschikt over een super hoge achteruier, veel breedte in de uier, een supermooie beadering en een correcte speenplaatsing.

Kampioenschap vaarzen

Een 5-tal vaarzen zijn door de jury wederom op de middenlijn geplaatst, ook nu wordt door middel van een tik op de kont de kampioen aangewezen. Het is Krûdikker Lynx 52, melkveebedrijf Sipkema-Zwerver, die naast jackpotkampioen ook kampioen vaarzen wordt. Reservekampioen wordt koe 1 van mts Bootsma-Zeilstra. Proficiat voor deze betrekkelijk nieuwe inzenders van Keuringsdei Warkum.

Kampioenschap jonge Koeien

Kampioen wordt Caudumer Ebony 24, reservekampioen Caudumer Lol 483 beide dieren zijn van mts Haytema-de Groot. De jury is onder de indruk van deze hele beste koeien, ze zijn beide niet de zwaarste, maar stralen veel jeugd uit. Tevens beschikken ze elk over een heel best uier.

Kampioenschap oude koeien

Een 5-tal verschillende koeien is door de juryleden weer op de middenlijn geplaatst. Kampioen wordt Olga 16, Stellingwerff, zij wordt de onbetwiste winnaar en algemeen kampioen Keuringsdei 2024. Reservekampioen wordt Pytsje 3 van vof Wink. Deze jersey koe stond in de rubriek nog op 1B positie maar door haar hele fijne benen en super gevormde uier werd ze alsnog reserve kampioen.

Nadat alle kampioenen en reservekampioenen bekend waren gemaakt, kwamen alle dieren nogmaals in de ring voor de huldiging met het Frysk volksliet. Voorzitter Klaas Bakker noemt nogmaals dat de volgende editie de 125e is en dat hiervoor heel wat gaat gebeuren.

Meer foto’s elders op deze website.

(Bron Friso)