Wij gaan 50 jaar terug in de tijd als Klaas Boekema senior, melkrijder in dienst van Nestlé in Bolsward, door ziekte zijn melk-rit niet meer kan doen. Hierdoor neemt zijn zoon Nanning zijn rit over. Het is 1973, een melk-rit, het ophalen van melk bij de boer, geschiedt dan nog met melkbussen.
Al vrij snel neemt Nanning, zo jong als hij dan is, 17 jaar, meer ritten aan. Zo gaat zijn broer Koos, voor hij naar school gaat, al op pad om melkbussen met trekker en aanhanger op te halen en bij de fabriek, zowel in Workum als Bolsward, af te leveren. Ook broer Joost krijgt een melk-rit terwijl broer Willem, dan werkzaam bij garage Speerstra als monteur, de reparaties voor zijn rekening neemt.
Als op 15 augustus 1981 de laatste melkbussen worden afgeleverd bij de Goede Verwachting in Workum en de melk voortaan wordt opgehaald door middel van melktankwagens komt er een einde aan een tijdperk. Een tijdperk dat door familie Boekema en medewerkers wordt afgesloten met een spandoek op de aanhanger van Eelco Bouma met de woorden ‘Vergane glorie, vergane hoop, van nu af aan is hij te koop’, daarmee doelend op de aanhanger die zonder melkbussen, waarvoor hij was gemaakt, geen functie meer had.
Eelco Bouma is vele jaren in dienst geweest bij Nanning. De man ‘sa sterk as in dyk’ overleed in februari 2020. Joost Boekema gaat verder in de melktransport, samen met zijn broers Koos en Willem. Nanning Boekema kiest een andere weg en kiest voor een loonbedrijf met kraanwerk en sloopwerkzaamheden. Nanning: “Ik pakte alles aan, werk was werk en daardoor groeide ook het personeelsbestand. Dag en nacht in dienst van de klant staan heeft het bedrijf doen groeien, daar ben ik best trots op. Maar dat kon alleen door de inzet van mijn vrouw IJbeltje, de medewerkers onder wie nu ook onze kinderen. Zij hebben het mede mogelijk gemaakt tot dat wat het nu is.”
“De loonwerkzaamheden die zomers hoogtij vierden werden afgewisseld door sloopwerkzaamheden,” zo vertelt Nanning verder. “Het oude postkantoor in de Begine, de voormalige garage van Speerstra aan de Merk en de Mavo aan de Aldewei, hebben wij gesloopt. Ook buiten Workum wisten wij met de kraan menig gebouw met de grond gelijk te maken. In 2000 komt op advies van onze medewerker, Bauke Folkertsma, die helaas niet meer onder ons is, de eerste vrachtwagen waarmee wij zelf ons ‘eigen’ sloopafval konden afvoeren. En zo maakten de trekkers in de jaren die volgden plaats voor vrachtwagens. Naast het vrachtvervoer van onder andere slachtafval, huisvuil en het af- en aanvoeren van materiaal betrekking hebbende op de wegenbouw, vervullen wij ook nog kraanwerkzaamheden. Daarnaast zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar oproepbaar bij calamiteiten op de fabriek (Friesland Campina). Een afspraak die in de tijd van de melkbussen is ontstaan en van beide zijde niet geschonden wordt.”
Grondlegger Nanning, zijn vrouw IJbeltje en hun vier kinderen Annie, Klaas, Douwe, Gerda zijn werkzaam in het bedrijf. Ook de vrouw van Klaas, Chantal, is er werkzaam. Nanning is dagelijks ‘achter’ aan het werk of hij is onderweg met trekker, shovel of kraan. IJbeltje vervult haar taken op kantoor terwijl Annie en Gerda tal van andere taken voor hun rekening nemen. Douwe zit elke dag op de weg en Klaas mag ook graag rijden, maar weet ook dat alle voorbereidingen van de werkzaamheden op kantoor plaatsvinden waardoor hij dan ook vaak op kantoor te vinden is. Ook Chantal neem regelmatig een rit voor haar rekening, want ook zij heeft alle papieren die nodig zijn om op een vrachtwagen te mogen rijden. Momenteel heeft het bedrijf 24 vrachtwagens en 6 kranen op de weg. Daarnaast heeft het bedrijf 35 werknemers in dienst, onder wie zzp-ers. Onlangs zijn in de voormalige loods van Fokke van den Akker twee nieuwe kantoren en een kantine gevestigd.
“Hier ligt het hart van de zaak, hier gebeurt het,” aldus Klaas. “Wij zijn trots op onze medewerkers, zij zijn de spil van ons bedrijf. Hoe wij dit alles doen? Zorg ervoor dat je beter bent dan een ander en zeg nooit nee.”
Familie Boekema laat het 50-jarig bestaan niet in stilte voorbij gaan. Samen met familie, vrienden, zakenrelaties en natuurlijk het personeel zal hier op gepaste wijze aandacht aan worden gegeven. Een stad als Workum mag trots zijn op dit prachtige bedrijf, een bedrijf om met recht ‘u’ tegen te zeggen. Of zoals Nanning vaak aangeeft ‘as it net kin sa as it moat, dan moat it mar sa as it kin’.
(Bron Friso)