Filmtheater Workum

20 okt

Programma Filmtheater Workum 
In de herfstvakantie draait woensdagmiddag 20 oktober om 16:00 uur een kinderfilm. Het is de openingsfilm van Cinekid 2020 die daar de juryprijs voor Beste Kinderfilm won (FR 2020, 85 minuten, 6 jaar, handgetekende 2D-animatiefilm).

Amerika, 1863. De 12-jarige Martha Jane trekt met haar familie en vele anderen naar het Westen van Amerika op zoek naar een beter leven. Als haar vader gewond raakt, moet ze voor haar broertje en zusje zorgen en de huifkar leren besturen. Ondanks dat ze wordt tegengewerkt omdat ze een meisje is, laat de stoere Martha zich niet kennen. Tot ze ten onrechte van diefstal wordt beschuldigd. Om haar onschuld te bewijzen vlucht ze, en belandt in allerlei spannende avonturen. Daarbij ontmoet ze bijzondere mensen, ontdekt goud en laat zien dat girl power met haar begon!

Cinekid: ‘Calamity is een handgetekende 2D animatiefilm die opvalt door de sterke persoonlijkheid van Martha. ‘De krachtige en onderscheidende rol van de vrouw in de prachtige animatie, is actueel en inspirerend’.
de Volkskrant: ‘Aangenaam eigenzinnig getekende coming-of-age- film’ 


Om 20:00 uur draait een Franse bioscoophit, winnaar van liefst zeven Césars (Franse Oscars), waarin een ernstig zieke vrouw, in gezelschap van een vijftiger met een burn-out en een blinde archivaris, op zoek gaat naar haar zoon (FR 2020, 87 minuten, komische tragedie, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld).

Virginie Efira, in Frankrijk inmiddels even beroemd als Isabelle Huppert, speelt een veertiger die op zoek gaat naar de zoon die ze lang geleden als tienermoeder afstond. Ze krijgt hulp van een blinde man en een ontslagen liftbeveiliger. De drie worden gedwarsboomd door kille bureaucraten in een bikkelharde, geïndividualiseerde maatschappij, die draait om consumeren en geld verdienen. Ze belanden in de meest onwaarschijnlijke situaties, maar weten zich daar altijd uit te redden.

Dupontel, die meespeelt in de film, behoort tot de makers die een broertje dood hebben aan sociaal-realisme. Veelzeggend is dat Terry Gilliam, de grootmeester van de fantasie, een bijrolletje speelt in Adieu les cons. Dat fantasievolle films even bijtende sociale kritiek kunnen leveren als grauwe drama’s begrijpt misschien niet iedereen. Al moet je bij Adieu les cons, wat zoveel betekent als ‘de groeten, idioten’, wel half blind zijn om de sociale kritiek over het hoofd te zien. Niet alle grappen zullen landen, maar wie dat voor lief neemt, ziet een pleidooi voor een menselijker samenleving. Ja, dat klinkt makkelijk, maar Adieu les cons oogt oprecht.

De Filmkrant: ‘Een magisch-realistisch sprookje waarmee Albert Dupontel ook emotioneel weet te raken’
Trouw: ‘Een odyssee langs de kwetsbaarheid van het leven’
de Volkskrant: ‘Dupontel bouwt een onmiskenbaar eigenzinnig universum’


Ter informatie
Het online reserveren van zitplaatsen is noodzakelijk (www.filmtheaterworkum.nl)
Gereserveerde kaarten kunnen bij de kassa van het filmtheater worden opgehaald en afgerekend
Betalingen bij voorkeur contactloos of per pin
We zijn verplicht tot een coronacheck
Ons gebouw heeft géén ventilatiesysteem
‘s Middags openen de deuren om 15:30 uur en ‘s avonds om 19:30 uur. Sluiting om 23:00 uur
Voor meer informatie over deze en komende films kunt u terecht op www.filmtheaterworkum.nl